Boľavé bradavky z agresívnych slín

Dana    11.04.2022, 13:13

Dobrý deň. Dojčí sa už druhé moje dieťa. Má 23m. Pri obidvoch som vypozorovala, že keď im rastú zúbky, moje bradavky sú bolestivé akoby zapálené, pri dojčení veľmi bolestivé. Trvá to aj týždeň. Zrejme agresívne sliny spôsobujú tieto problémy. Skúšala som citrovital, strieborné klobúčiky aj hodvábne vložky. Nič nepomáha. Kvasinka u mňa vylúčená, cukor a sladké vôbec nejem. Ako si prosím môžem pomôcť? Väčšinou to prejde samo, ale týždeň trpieť zase je dosť. Ďakujem

Milá Dana,

viaceré ženy popisujú, že v období rastu zúbkov mávajú bolestivé bradavky. Skutočnosť, že dieťa má zuby, sama o sebe nie je príčinou toho, čo zažívate. Zuby dieťatka nie sú príčinou raniek alebo trhliniek, či bolesti. Deti bývajú bežne dojčené niekoľko rokov a väčšinu toho času majú zúbky – takéto rany a bolesť nie sú súčasťou bežného dojčenia. Takáto situácia je často prejavom poškodenia infekcie bradaviek, ktorá sa ešte viac vyostrí, ak bábätko poškodené tkanivo poškodzuje ešte ďalej zúbkami. Nesúvisí to teda so zložením slín bábätka, ale s faktom, že citlivé tkanivo bradaviek sa poškodí zúbkami, pretože existujú ešte ďalšie faktory, ktoré spôsobujú, že bradavky sa ľahko poškodia dotykom so zúbkami. Je možné túto situáciu riešiť, obráťte sa na profesionálnou laktačnou poradkyňou osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa s vami preberie celú situáciu, spoločne vyhodnotíte výdatnosť dojčenia, pretože niekedy bábätká hryzú či poškodzujú tkanivo bradaviek aj vtedy, ak sa zníži tvorba mlieka. Spoločne prejdete aj informácie z tohto článku, ktorý vymenúva najčastejšie príčiny zníženia tvorby mlieka po 6 mesiaci života:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Poradkyňa navrhne účinné spôsoby, ako liečiť bradavky. Medzi ne môže patriť výťažok z grapefruitových semienok (Citrovital), ale je potrebné ho spojiť s premasťovaním olivovým olejom a ďalšími prostriedkami. Neodporúčame vám používať strieborné klobúčiky, pretože môžu byť následne príčinou ďalšej bolesti bradaviek a takisto vám odporúčame nosiť vložky do poprsenky len v nevyhnutných prípadoch.

Okrem toho, ak potrebujte pomôcť pri tom, aby ste sa vôbec odvážili dieťatko prisať, môžete si po celý dať nejaký liek od bolesti - ibuprofen či nejaký podobný liek, presne podľa dávkovania pre dospelých. Toto síce bolesť nevyliečiť, ale pomôže vám, aby sa dojčenie stalo znesiteľným, a dá vám to čas, aby ste mohli podniknúť ďalšie potrebné kroky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Boľavé bradavky z agresívnych slín