Odmietanie dojčenia po kovide

Ladislava    31.08.2022, 13:09

Dobrý deň. Dcérka 5,5mesiaca po covide 3 deň začala odmietať prsník. Plne dojcim. Prisaje sa iba na jeden prsník na malú chvíľu a začne plakať a odtisne sa. Keď som jej ponúkla odsate mlieko z fľaše všetko spapala.

Milá Ladislava,

odporúčame vám čo najskôr sa skontaktovať s niektorou z profesionálnych laktačných poradkýň MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli spoločne vyhodnotiť, aké faktory viedli k tomu, že bábätko nie je spokojné na prsníku. Niekedy môže choroba s vysokými horúčkami znížiť tvorbu mlieka, často sa však deje to, že ide o akúsi poslednú kvapku a už pred tým sa diali faktory, ktoré tvorbu mlieka znižovali:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Prejdite teda spoločne s profesionálnou laktačnou poradkyňou faktory, ktoré mohli znižovať tvorbu mlieka, porozprávajte sa o možných riešeniach pre ich odstránenie. V tejto situácii je kľúčové zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a zintenzívniť fyzický kontakt s bábätkom, aby bolo motivované sa prisať. Prečítajte si k tomu tento materiál:

https://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

Okrem toho vám stretnutie s laktačnou poradkyňou môže pomôcť riešiť situáciu do času, kým sa bábätko znova začne spoľahlivo prisávať. Použitie fľaše totiž môže odmietanie prsníka zhoršiť. Ak by to bolo nevyhnutné, v tomto veku bábätka je pre dojčenie lepšie, ak sa bábätku začnú podávať kalorické jedlá, tak ako o tom píšeme na konci tohto článku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie dojčenia po kovide