Odstavenie 3 ročného dieťaťa

Andrea D    30.09.2022, 08:36

Dobrý deň, mám 3 ročnú dcérku, ktorú dojčím večer, v noci a ráno. Cez deň sa nám to podarilo obmedziť. V noci je ale dcérka prisatá veľmi často a dlho. Niekedy, keď má lepšiu noc, je to len 2x, keď je noc horšia aj 5x a zvyčajne od 15-30min, prípadne dlhšie, a to ju musim poprosiť aby už pustila a spinkala. Už ma prsníky aj bolia a občas už nemám ani psychickú silu neustále v noci striedať prsníky a cítim potom nervozitu aby už prestala. Chcela som počkať do samoodstavenia ale už som skutočne veľmi vyčerpaná. Vysvetlovanie nepomáha, prosby nefungujú… Nerada by som ju odstavila násilne ale už skutočne nevládzem fungovať v noci, v práci a potom ešte doma. Prosím, poraďte ako to dcérke vysvetliť alebo ako ju odstaviť tak, aby sme nenarušili náš vzťah a dôveru? Teraz totiž ešte bojujeme s adaptáciou na škôlku, ktorá je pre dcéru (a tým pádom aj pre mňa) veľmi náročná.. Ďakujem, Andrea D

Milá Andrea,

situácia, kedy sa väčšie dieťatko začne v noci dojčiť častejšie a dojčenie začne byť bolestivé a nepríjemné, je typicky prejavom reakcie dieťatka na zníženie tvorby mlieka. Napriek tomu, že dojčenie je viac než len príjem mlieka a pre dieťatko v tomto veku vystupujú do popredia mnohé psychologické aspekty dojčenia, o ktorých píšete aj vy, deti v tomto veku naďalej pijú z prsníka pomerne veľa mlieka. Bolestivosť dojčenia a často aj opakované nočné zobudenia sa spájajú s nesprávnym prisatím bábätka, pri ktorom dieťatko drží prsník len na konci dvorca prípadne až na úrovni bradavky, nie tak, ako keď je bábätko správne prisaté: brada hlboko zaborená v prsníku, noštek od prsníka a bábätko má hlavičku v miernom záklone. Nesprávne prisatie dieťatka v tomto veku najčastejšie súvisí s týmito príčinami:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Je pravdepodobné, že v súčasnej situácii tvorbu mlieka znížilo obmedzenie dojčenia cez deň. Z tohto pohľadu by najjednoduchším riešením bolo urobiť kroky pre návrat k dojčeniu aj počas dňa, zvýšenie tvorby mlieka a preliečenie bolestivých bradaviek. S týmito krokmi by vám mohla pomôcť profesionálna laktačná poradkyňa v osobnom kontakte:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou osobne vám odporúčame aj preto, že v tejto situácii je kľúčové rozobrať všetky možnosti, aké máte. S laktačnou poradkyňou by ste sa mohli porozprávať o všetkých aspektoch tejto situácie, čo by vám pre riešenie situácie vyhovovalo najviac. Je pochopiteľné, že v spoločnosti, v ktorej nie je vidieť väčšie dojčené deti, ženy nemajú odkiaľ získať predstavu o dojčení starších detí. Mnohí ľudia si myslia, že proces odstavovania dieťatka prebieha tak, že je doň treba zasahovať obmedzovaním dojčenia, pretože inak sa dieťa nikdy samo neodstaví alebo sa bude dojčiť „príliš dlho“, kým sa odstaví. Porozprávajte sa o týchto otázkach s laktačnou poradkyňou. V tomto rozhovore získate priestor pre vyjadrenie svojich predstáv, pocitov, očakávaní a podľa toho nastavíte ďalšie riešenie tejto situácie.

Pre to, aby ste sa vedeli lepšie rozhodnúť, si môžete naštudovať aj informácie týkajúce sa dojčenia väčších detí:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

V tomto odkaze nájdete ku koncu stránky aj príbehy žien, ktoré popísali, ako prebiehalo prirodzené odstavenie ich detí, ale tiež v závere stránky v časti Zodpovedané otázky z poradne dojčenia, nájdete aj návod, ako dojčenie citlivo ukončiť, ak by ste sa tak rozhodli. Laktačná poradkyňa vám poskytne podporu, povzbudenie, nech sa už rozhodnete akokoľvek a v každom smere vášho rozhodnutia vám bude vedieť poskytnúť informácie, ktoré vám pomôžu pri rozhodovaní sa. Dojčenie nemusí byť všetko alebo nič, dajú sa hľadať aj čiastkové riešenia, ktoré vám a vášmu dieťatku možno budú vyhovovať. Držíme vám palce!



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstavenie 3 ročného dieťaťa