Bolesti bradaviek počas ovulácie

Zuzka    09.10.2022, 18:00

Dobrý deň, mám trošku chúlostivú otázku, ale neviem si už rady. Po druhom pôrode cca od roka veku dieťatka (teraz má 18m a stále je dojčený na požiadanie), mi začal opäť plodný cyklus. Odvtedy približne v čase ovulácie mávam veľmi bolestivé bradavky a značne to znepríjemňuje dojčenie. Navyše je akoby menej mliečka. Aj pri zaspávaní na prsníku cítim, že je synček nespokojný, často sa odpája a zase prisáva. Prsník si stláčam, aby bol tok silnejší. Bolesť je ostrá, ako štípanie ale len krátko po prisatí. Prisatie je správne, asymetrické, polohy skúšame rôzne, spím s dieťatkom, kúpeme sa koža na kožu, nosíme sa. Zrejme je to problém na báze hormónov, no aj tak by som vás chcela poprosiť o radu, čo by mohlo pomôcť, aby sa bolesť zmiernila? Ďakujem veľmi pekne

Milá Zuzka,

počas menštruácie a ovulácie sa mierne znižuje tvorba mlieka na hormonálnom podklade. Za normálnych okolností toto zníženie nespôsobí žiadnu zmenu v dojčení. Avšak v prípade, že tvorba mlieka je znížená, môže toto mierne zníženie situáciu ešte viac vyostriť. Náš návrh riešenia by bol urobiť kroky, ktoré by pomohli dojčenie zlepšiť a zvýšiť tvorbu mlieka, čo by spolu s ďalšími opatreniami malo pomôcť v prevencii tejto bolesti. Jeden krok je prejsť spoločne s profesionálnou laktačnou poradkyňou možné príčiny zníženia tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

a okrem toho urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka. Je možné, že spoločne s laktačnou poradkyňou prejdete aj kroky na to, ako preliečiť bradavky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesti bradaviek počas ovulácie