Neotevře vůbec pusinku

Anya    02.02.2023, 14:14

Dobrý den, Prosím o radu, jelikož už jsem psychicky na dně. Mám dceru 2 roky a s ní vybojované kojení. Dokrm cévkou po prsu apod. Byla kojená celé těhotenství a nyní se kojí co hodinu od porodu. Nicméně problém je se synem. Je mu 16 dní a zatím se nepřisál. Od druhého dne dáváme mm z kalíšku, bohužel moje tělo je na nic a i když se dcera kojí a polyká, nic neodsaji ani neodstříkám. Zatím máme darované mm, ale vzhledem k tomu, že již pije 400-500ml za den, není reálné to dlouho udržet. Malý nepřibírá dle pediatra dostatečně a nutí nám um. (Porodní váha 2620g, spadl na 2390g a nyní v 16ti dnech 2620g) Vysnila jsem si tandem, porod byl krásný bez zásahu, ambulantně domů, bonding přes 2h. Se synem spím kůže na kůži celou noc ( spí na mé hrudi). S LP z Mamily jsme v kontaktu od třetího dne pravidelně, ale nechci ji při každé návštěvě brečet, že to nedávám. Včera malému stříhali na doporučení uzdičky. Prý ho mohla táhnout i jen při otvírání pusinky. Hrozně chci oba kojit do samoodstavu. Ale syn neotevře pusinku. On sice prso hledá, ale tím to končí. Vůbec neotevře pusinku a nesnaží se přisát. Max se začne oblizovat, ale tím to končí. Neotevře ani na 1cm. Zkouším přejíždět bradavkou s mm po horním rtu, nic. Ale přitom je vidět, že to prso hledá. A pak se vzteká, že nemůže pít. Darované mm nejde udržet moc dlouho, když každé 3-4 dny jezdí partner přes 100km pro pár sáčků. UM nechci. Nevím co dělat, doufala jsem, že po střižení uzdičky se to zlepší, ale nic. Cítím uvnitř vztek na dceru pokaždé když pije, protože mi vadí, že nemohu nakojit malého, který to potřebuje víc. Z kalíšku mu dáváme co hodinu / dvě. Je nějaká naděje, že se přisaje, nebo ho trápíme zbytečně? Kdy se přisaje? On s tím kalíškem moc nespolupracuje. Mám pocit že ho týrám. A já upadám opravdu do depresí Zkoušela jsem i cevkou po prstu a pak na prso, ale on ten prst v puse nechce a strašně s tím bojuje. Čím by to mohlo být způsobené? Co ještě udělat? Moc děkuji za odpověď

Milá Anya,

vaše bábätko je stále veľmi maličké a je vysoko pravdepodobné, že sa prisaje, o to viac, že pri jeho kŕmení nepoužívate fľašu, ale kalíšok, čo významne zvyšuje šance, že sa bábätko začne prisávať. To, že bábätko hľadá prsník, je prvý krok v prisávaní a to, že teraz ešte neotvorí pusinku, sa zmení. Jeden z dôvodov, pre ktorý je dôležité to, že kŕmite kalíškom, je aj ten, že bábätku kalíšok neposkytuje možnosť satia a o to viac bude hľadať, kde by sa mohlo prisať a uspokojiť si sací reflex.

Uvoľnenie podjazykovej uzdičky je takisto dôležitý krok a niekedy sa prejaví účinok podstrihnutia až za pár dní. Skúste tomu dať ešte šancu. Ostaňte v kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY. Pokojne sa s ňou stretávajte tak často, ako je to potrebné, prípadne ju kontaktujte telefonicky, hoci aj len preto, aby ste mohli porozprávať, aké je to teraz ťažké. Laktačná poradkyňa vám bude poskytovať psychickú pomoc, je pochopiteľné, že ju teraz veľmi potrebujete. Táto situácia je náročná fyzicky, ale aj psychicky.

Okrem toho s laktačnou poradkyňou môžete prechádzať to, ktoré kroky budú pomáhať, aby sa bábätko začalo prisávať. Okrem toho, že bábätko kŕmite kalíškom, je kľúčové aj to, aby bábätko dostávalo dostatok výživy tak, aby priberalo. Poproste svoju laktačnú poradkyňu, aby vám pomohla získať dostatok darcovského materského mlieka, ak sa chcete vyhnúť použitiu umelej výživy. Nasýtenie bábätka takisto vytvára väčšiu šancu, aby sa začalo prisávať. Kým je bábätko nespokojné, lebo nie je dostatočne nasýtené, môže byť menej trpezlivé pri pokusoch o prisatie. V tejto situácii je tiež kľúčové, aby ste získali čas na odstriekavanie alebo odsávanie svojho mlieka a aby ste zvyšovali tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Výdatná tvorba mlieka bude motivovať bábätko k tomu, aby sa začalo prisávať. Táto oblasť je veľmi dôležitá, pokúste sa nájsť pomoc a podporu doma, či od priateľov a známych, aby ste získali viac času na systematické odstriekavanie či odsávanie svojho mlieka, aspoň 8x za deň, z toho aspoň raz v noci, po dobu 20 minút z oboch prsníkov.

Pozrite si aj tento všeobecný návod, ako postupovať, ak sa bábätko neprisáva:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/neprisava-sa/

Máme skúsenosti s mnohými bábätkami, ktoré sa odmietali prisávať niekoľko dní po pôrode. Ak sa bábätká odmietajú prisávať dlhšiu dobu, stretávame sa často s tým, že okolo 6 – 8 týždňa po pôrode sa aj z tejto skupiny bábätiek veľká časť prisaje. Kľúčové je teraz zvýšiť tvorbu mlieka a pracovať na odstriekavaní mlieka. Výdatná tvorba mlieka bude jeden z faktorov, ktorý priláka bábätko k dojčeniu. Pokračujte v kŕmení kalíškom a vyhnite sa použitiu fľaše, či cumlíka alebo klobúčikov. Ostaňte v spojení so svojou poradkyňou, aby ste získavali na mieru šité odporúčania a podporu, kým sa vaše bábätko prisaje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Neotevře vůbec pusinku