Roční dítě nepřibírá

Ivča    15.03.2023, 18:44

Hezký den, moc děkuji za Vaši práci :) Ráda bych se také zeptala a poprosila Vás o Vaše zkušenosti. Naše holčička měla v roce 7950 g (70 cm), nyní má rok a 5 měsíců a váží 8330 g (75 cm). Našemu pediatrovi se zdá, že málo přibírá. On ani neříká, že by byl problém, že váží málo, ale to, že málo přibývá. Chodíme každý měsíc na převážení a např. v lednu měla o 7 g méně než v prosinci a v únoru měla o 17 g více, než v lednu (tedy váha se opravdu moc nehýbe). V křivce je úplně mimo. Dcera jí normální jídlo, ale má dny, kdy ho jí méně (obecně není velký jedlík). Kojíme nyní pouze před spaním (usíná kojením) a ráno po probuzení. Za 24 hod to vychází na 3 - 4 kojení. Lékař navrhuje vyzkoušet UM a nahradit jím jedno kojení, popř, ho dát ještě navíc mimo kojení. Vysvětluje to tak, že tím, že kojíme a ještě před usnutím, je možné, že dcera mléka vypije málo a tedy jí nepomáhá v přibírání, že to má spíše jako prostředek k usnutí a pomazlení (a ne jídlu). Ráda bych se zeptala, jestli je to opravdu tak? Myslíte, že stojí za to to takto vyzkoušet? Nenaruší nám UM kojení? S kojením bych nerada končila. Mám trochu obavu, že jí UM zachutná a MM už chtít nebude. Pěkně dekuji za odpověď :)

Milá Ivčo,

ďakujeme za vaše milé slová a povzbudenie. Bábätko by malo naďalej priberať. Pokiaľ pediater nenašiel medicínsku príčinu, pre ktorú bábätko nepriberá, riešením tento situácie je zvýšiť príjem potravy bábätka. A pre to nie je potrebné a ani vhodné použiť umelé mlieko. Umelé mlieko sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie po 6 mesiaci už nemá používať ani v prípade, že by dieťa už vôbec nebolo dojčené. Jeho podávanie po 6 mesiaci vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí.

Preto v tejto situácii môžete pracovať na týchto oblastiach:

1. zvýšiť príjem materského mlieka

Ak bábätko bude získavať dostatok materského mlieka, začne priberať. Môžete zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a začať vytvárať príležitosti pre to, aby sa bábätko začalo dojčiť častejšie, aby bylinky mali možnosť fungovať. Pretože okrem zvyšovania tvorby mlieka je potrebné zvýšiť odoberanie mlieka z prsníka, teda zvýšiť častosť dojčení. Pre ročné deti je typické, že sa dojčia veľmi často, niekedy častejšie, než keď boli novorodencami. Nemusíte sa obávať dieťatku ponúknuť prsník nielen pre zaspatie, ale aj pri precitaní, pri pritúlení sa, môžete ponúknuť prsník pri nosení sa v šatke či nosiči, dojčením môžete riešiť rôzne sociálne náročné situácie, napríklad, ak bude bábätko nespokojné, mrzuté, či sa bude nudiť. V noci môžete bábätko uspávať dojčením a spať s ním spoločne.

Pri dojčení si prisuňte bábätko k svojmu telu tak, aby ste boli bruško na bruško a posuňte ho tak, aby sa prisávalo s hlavičkou v záklone, s bradou smerujúcou do prsníka. Môžete mu pomáhať získať viac mlieka stláčaním prsníka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Prsníky môžete viackrát prestriedať.

Vyhnite sa používaniu cumlíka, ktorý zhoršuje prisatie bábätka a uspokojuje jeho sací reflex bez toho, aby pri tom získavalo materské mlieko.

2. v oblasti jedla sa zamerať na kalorické potraviny

Pri kŕmení bábätka jedlom sa zamerajte na podávanie týchto potravín, v kombináciách, vždy sa pridaním oleja:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Roční dítě nepřibírá