Víkendová pauza v kojení

Vendula    25.04.2023, 16:52

Hezky den, Chtela bych vás poprosit o radu. Mám v plánu v srpnu odjet na víkend pryč, ale rada bych poté dál, svoji v té době 15m holčičku, kojila. Myslíte, ze by to mohlo způsobit v tomto ohledu nějaký problém? Doma nechám pro malou odstrikane mléko a sebou si vezmu odsavacku…. Předem dekuji za radu

Milá Vendulo,

z hľadiska dojčenia sa takáto situácia dá zvládnuť, máme skúsenosti s mnohými ženami, ktoré museli odísť napríklad na služobnú cestu.

Z hľadiska tvorby mlieka, ale aj preto, aby ste zabránili nepríjemnému naliatiu prsníkov a vytekaniu mlieka, je dôležité, aby ste si v tom čase mlieko odstriekavali alebo odsávali. Je možné, že ručné odstriekavanie môže byť pre vás jednoduchšie a účinnejšie, než použitie odsávačky. Ručnému odstriekavaniu vás môže naučiť v osobnom kontakte laktačná poradkyňa MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Mlieko, ktoré takto získate, nemusíte vylievať, pri izbovej teplote vydrží nepokazené pomerne dlhú dobu:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/uskladnovanie-mlieka/

Dcérke môžete pripraviť odstriekané mlieko počas vašej neprítomnosti. Je však možné, že ho nebude ochotná piť, pretože deti dojčenie nespájajú len s pitím mlieka. Ak by sa stalo, že bude mlieko odmietať, netreba to riešiť, ľudia, ktorí sa budú o dcérku starať, jej môžu podať jedlo a tekutiny. Takáto situácia nie je dôvodom na podávanie umelej výživy. Z hľadiska dojčenia je kľúčové, aby sa pri podávaní tekutín (aj odstriekaného materského mlieka) vyhli použitiu fľaše, ale tiež striekačky, či rôznych pohárikov so sosáčikmi, náustkami alebo slamkami, pretože môžu negatívne ovplyvniť spôsob prisávania sa k prsníku. Pri ponúkaní jedla možno pomôže zamerať sa na kalorické potraviny, aby sa tak dcérka nasýtila aj z menšieho množstva jedla. Pozrite sa na zoznam kalorických potravín na konci tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

Po návrate strávte s dcérkou veľa času vo fyzickom kontakte, ideálne koža na kožu, dajte jej príležitosť na prisatie a spracovanie stresu z odlúčenia.

V prípade, že by to bolo potrebné, je možné urobiť aj kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Takáto situácia je teda zvládnuteľná z hľadiska vašej tvorby mlieka, aj z hľadiska výživy dcérky. To, čo v skutočnosti potrebujete zvážiť, je to, ako dcérka zvládne odlúčenie od matky. Toto je veľmi individuálne a závisí to aj od povahy dieťatka. Svoju dcérku poznáte najlepšie vy (navyše v lete bude už omnoho vyspelejšia) a je možné, že si viete predstaviť, že odlúčenie bez problémov zvládne. A rovnako dobre je možné, že si to predstaviť neviete a že pre dcérku to bude veľmi ťažké. 15-mesačné dieťatko ešte nedokáže rozmýšľať v časových súvislostiach, nie je preň možné pochopiť, že jeho potreby budú naplnené neskôr. Pretože skutočná otázka nie je, ako udržať tvorbu mlieka a ako bábätko nakŕmiť v čase neprítomnosti. Dcérke stačí bežné jedlo a nepotrebuje umelú výživu. Skutočná otázka je, ako riešiť situácie, ktorých dcérka používa dojčenie na zvládnutie svojich potrieb, napríklad pred spaním a nad ránom, keď zažije nepríjemnú situáciu, zľakne sa, fyzicky sa zraní... To, čo dieťa získava v týchto časom dojčením, je komplex mnohých dôležitých vecí, z ktorých mlieko či voda tvoria len malú časť. Psychologické aspekty dojčenia, aspekty súvisiace s uspávaním, s blízkosťou, s uistením sa o prítomnosti matky, s fyzickým kontaktom, s bezpečím a podobne sú pre dieťa v tomto veku z hľadiska dojčenia mimoriadne dôležité a nie je jednoduché ich nahradiť. A odlúčenie od matky môže predstavovať pre dojčené dieťa v tomto veku veľmi náročnú situáciu. Veľa záleží od povahy dieťaťa a tiež od človeka, ktorý sa o dieťatko bude starať a od jeho skúseností s vašou dcérkou, od ich vzťahu, od toho, koľko času bežne s ňou trávi a od jeho tvorivosti. Skúste sa spolu s opatrovateľom dieťatka porozprávať o tom, ako to bude fungovať, keď budete preč. Aké prostriedky používal doteraz na uspávanie dcérky? Ak žiadne, ak ste ho uspávali výlučne vy, tak čo si vie predstaviť, že urobí, aby dieťatko zaspalo? Bude ho nosiť? Čo bude robiť, keď nebude chcieť zaspať a bude plakať? Čo urobí ráno, keď bude chcieť dojčenie? Ak ráno skrátka spolu vstanú skôr, čo urobí cez deň, keď bude pre to mrzutý? Riešenie týchto otázok musí prísť z vášho poznania vášho dieťatka a z toho, ako sa opatrovateľ dieťatka oň doposiaľ staral. Nie sú v tomto smere zaručené rady, ktoré by pri každom dieťati fungovali. Ak na tieto otázky nedokážete uspokojivo odpovedať, treba znovu prehodnotiť váš plán odlúčenia. Mnohí rodičia zisťujú, že je jednoduchšie, ak opatrovateľ ide spolu s dieťatkom a s vami, aby ste ho mohli dojčiť a starať sa oň, keď to bude potrebovať. Toto môže byť v konečnom dôsledku jedno z možných riešení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Víkendová pauza v kojení