Ako si udrzat mlieko ked kojim len 3x

Karin    11.05.2023, 09:39

Dobry den mám 9 mesacnu dcerku, uz papame prikrmi zatial 3x za den ranajky, desiata a pred spanim ju kojim. Kojila som aj v noci 1x lenze uz mi prespi celu noc. Chcem sa spytat ze ako sa dá udrzat mlieko aby som ju mohla kojit aspon minimalne do 1 roka lebo ja sa bojim ze ked takto menej kojim tak pridem o mlieko. Beriem aj Benedikt a Senovku aby som si to udrziavala. Ďakujem

Milá Karin,

stretli sme sa so situáciami, kedy sa bábätká v tomto veku dojčili tak ako to popisujete a dojčili sa ďalej. To, či sa to takto vyvinie pri Vašom bábätku, nie je jednoduché odhadnúť. Závisí to totiž od toho, ako bude vaše bábätko reagovať na zníženie toku mlieka, ktoré pri obmedzení počtu dojčení nastáva. Niektoré bábätká totiž reagujú aj tak, že začnú byť pri dojčení nespokojné, prisávajú sa, odsávajú, prehýbajú sa do luku, hnevajú sa, plačú, odmietajú sa prisať úplne. Typicky býva zo začiatku takéto nespokojné správanie menej viditeľné v čase, kedy je bábätko spokojné, pri precitaní či zaspávaní alebo v čase, kedy sa dojčenie spojí s iným podnetom, napríklad chôdzou či hojdaním na fitlopte. Ale časom niektoré bábätká začnú odmietať dojčenie úplne.

Existujú aj ďalšie faktory, ktoré môžu skomplikovať dojčenie zvlášť po 6 mesiaci, odporúčame vám preštudovať si tento článok a v prípade, že niektoré veci platia pre vašu situáciu, zvážiť to, ako ich zmeniť:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Z pohľadu udržania dojčenia účinnejšie urobiť kroky k tomu, aby sa bábätko dojčilo podľa svojich potrieb. Svetová zdravotnícka organizácia považuje to, že bábätko sa má možnosť dojčiť podľa potrieb za kľúčový krok, aby dojčenie bolo úspešné. Vo svojej otázke nepíšete, ako presne vyzerá vaša situácia, ponúkame vám preto rozhovor o konkrétnych detailoch vašej situácie osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Získate tak vypočutie, podporu, povzbudenie a vypracovanie plánu pre vašu konkrétnu situáciu. Prostredníctvom internetu nie je možné posúdiť detaily vašej situácie a toho, čo presne sa deje. Či ide o situáciu, v ktorej sa vaše dieťatko odmieta prisať častejšie počas dňa a preto uvažujete, či za takýchto okolností dojčenie vydrží. Ak by išlo o takúto situáciu, spoločne s laktačnou poradkyňou môžete urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a prilákanie bábätka k tomu, aby sa začalo dojčiť častejšie. Okrem byliniek je totiž možné urobiť aj ďalšie kroky, ktoré môžu byť omnoho účinnejšie než samotné zvyšovanie tvorby mlieka bylinkami a najmä pomôžu udržať dojčenie z dlhodobého hľadiska.

Niektoré ženy postupne dojčenie obmedzujú, pretože sa boja závislosti bábätka na dojčení, chcú ho začať utišovať aj iným spôsobom, alebo riešia iné otázky. Na všetky tieto otázky dostanete odpoveď v osobnom kontakte, spolu s individuálnym zvážením vašej situácie. Dojčenie nie je všetko alebo nič. Aj dojčenie trikrát denne je stále dojčenie a má pre bábätko, aj pre vaše zdravie obrovský význam:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako si udrzat mlieko ked kojim len 3x