Krvácanie počas zápalu prsníka

Barbora    08.12.2023, 16:39

Pred dvomi dňami som dostala po dlhom čase zápal prsníka (dcérka má 1,5 roka). Zároveň ako som dostala teploty a začal ma bolieť prsník som začala slabunko špiniť, dnes už nemám teplotu, prsník je ešte citlivý na bolesť ale celkovo je mi oveľa lepšie. Zvláštne však je že špinenie zosilnelo až tak že musím mať intímku. Menzes mi skončil pred týždňom a cyklus mám pomerne pravidelný.

Milá Barbora,

zápal prsníka je situácia, ktorá prináša pre ženské telo stres podobný, ako pri prekonaní nejakej choroby. Stres ovplyvňuje menštruačný cyklus a je možné, že takáto situácia môže spôsobiť špinenie. Prostredníctvom internetu nie je možné odlíšiť príčinu špinenia a preto, ak by ste mali obavy, môžete sa uistiť kontrolou u svojho gynekológa. Takéto špinenie je však najčastejšie prejavom hormonálnej nerovnováhy a keď sa zmierni stres, zlepší sa aj hormonálna situácia a mali by ste prestať špiniť. V takom prípade netreba podniknúť žiadne ďalšie akcie.

Z hľadiska dojčenia má zmysel vedieť, že zápal prsníka sa najčastejšie spája s nerovnomerným vyprázdňovaním prsníka pri dojčení, čo primárne súvisí s tým, akým spôsobom sa bábätko prisáva k prsníku a koľko mlieka získava pri dojčení. Preto, ak sa vyskytne takáto situácia pri väčšom dieťatku, má zmysel vyhodnotiť faktory, ktoré by mohli s touto situáciou súvisieť, predovšetkým faktory, ktoré majú potenciál pri väčšom dieťati znižovať tvorbu mlieka a zhoršovať prisatie:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Medzi najčastejšie príčiny patrí, ak bábätko dostáva tekutiny z nádobiek, ktoré sú zakončené slamkou, či náustkom alebo sosáčikom, dokonca medzi takéto nádobky patrí aj tzv. 360 °pohárik, ďalšou častou príčinou je podávanie kapsičiek s príkrmami alebo snaha o prespatie celej noci, či kroky, ktorými by sa obmedzovala častosť dojčenia počas dňa. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je tiež používanie cumlíka či fľaše. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie alebo užívanie liekov proti alergii. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli. Má zmysel prejsť tieto príčiny osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a súčasne spoločne vyhodnotiť, či nie je potrebné urobiť kroky pre zlepšenie dojčenia, aby ste sa vyvarovali podobnej situácii v budúcnosti a poradili sa, aké kroky je možné teraz podniknúť, aby príznaky zápalu čo najskôr ustali a cítili ste sa znova dobre.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Krvácanie počas zápalu prsníka