Zmena v dojčení

Monika    28.12.2023, 20:04

Dobrý deň, synovi donedávna stačilo dojčenie cez deň každé 2-3h. Dovŕšil 5 mesiacov a zrazu má potrebu dojčiť sa každú pol- 1h. Čím môže byť sprevádzaná táto zmena ? Zakaždým papá hltavo ako keby nejedol pol dňa… dojčenie ukončuje on, ja nie. Po nadojčení je spokojný, pästičky otvorené.

Milá Monika,

dojčenie bábätiek sa mení, dojčenie maličkého novorodenca je vždy úplne iné, ako dojčenie 2 – 3-mesačného bábätka a takisto sa môže líšiť dojčenie 5-mesačného bábätka. Toto samo o sebe nepoukazuje na niečo, čoho by sa bolo treba obávať. Aj preto ženám ponúkame účinný nástroj, ako sa vyznať v dojčení: vyhodnotenie pitia a správanie bábätka pri dojčení. Pripravili sme na túto tému viacero videí:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

a ak chcete mať úplnú istotu, odporúčame vám vyhodnotiť pitie a správanie bábätka v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vás naučí rozlíšiť pitie od satia bez pitia a tiež to, ako posúdiť, či bábätko vypilo dostatok mlieka. Toto je zručnosť, ktorá vám bude pomáhať teraz, aj neskôr pri dojčení. Pretože ľudia sa často snažia výdatnosť dojčenia odhadnúť prostredníctvom znakov, ktoré v skutočnosti nepoukazujú na to, ako to v skutočnosti s dojčením je. Jedným z takých znakov je snaha posúdiť príjem mlieka bábätka pri dojčení podľa toho, ako ženy pociťujú nalievanie prsníkov medzi dojčeniami, či to, či si dokážu odstriekať alebo odsať mlieko, či podľa spokojnosti bábätka po dojčení alebo podľa toho, či po dojčení otvorí pästičky.

S laktačnou poradkyňou vyhodnotíte, či zmena v dojčení, ktorú pozorujete, je prejavom reakcie bábätka na zníženie toku mlieka a je potrebné urobiť kroky pre zlepšenie dojčenia alebo vás laktačná poradkyňa ubezpečí, že je všetko v poriadku.

Ak by to bolo potrebné, je možné urobiť kroky pre zlepšenie dojčenia:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zmena v dojčení