SK / CZ / UA / RU

Zmena štýlu uspávania

Otázka

Dobrý deň, Rada by som sa poradila ohľadne zaspávania môjho syna, ktorý má 2 roky a 3 mesiace. Kojím na uspávanie po obede a večer. Niekedy to ide ľahšie inokedy je to dramatickejšie a večer musí po dlhšom kojení (30-40 min) nastúpiť manžel a počkať, kým sa syn ukľudní a zaspí. V takejto situácii ho kojím, skúšam preložiť do postieľky, preberie sa, postaví sa a chce este mliečko. Vyberiem ho, proces sa opakuje 3-4 krát, už nemám na to kapacitu a zavolám manžela. Syn samozrejme plače a chce mňa a mlieko. Mám obavy z toho, že sa nedokáže sám ukľudniť a nepozná iný spôsob ako zaspať. Pod pojmom sám si nepredstavujeme samotu, že by si v 2 rokoch ľahol a spal, ale iný spôsob, napríklad blízkosť, čítanie, rozprávanie, uspávanka a popri tom zaspí. Máme v pláne scenár, že večerné uspávanie preberie manžel a ja ho na noc odstavím, ale nevieme ako na to. Muž je z toho nervózny a podprahovo cítim, že mi to dáva za vinu, že som ho “naučila” zaspávať kojením a teraz “máme problém”. Je pravda, že bratove deti, ktoré boli vyplakané zaspávajú krásne do 10 min samé nielen v postieľke, ale aj v izbe. (6, 3,5 roka-sami spia od 2 rokov), ich ďalšie 1 ročné dieťa tiež zaspí do pár minút a len “my máme problém”. Som šťastná, že sme to urobili inak, ale viem, že kojiť do samoodstavu nezvládnem a nechcem, potrebujem podporu a radu, ako ho naučiť večer zaspať inak, ideálne s otcom. V lete som ho skúšala odstaviť na poobedný spánok, a akokoľvek silne som bola presvedčená, že to je koniec a zvládneme to, po 2 týždňoch som to vzdala. V čase uspávania bol totálne prestimulovaný, behal, skákal, bolo to nekonečne únavné, stresujúce a nakoniec zaspal neskoro, čím sa narušilo večerné uspávanie a denný režim bol hard core. To len pre vysvetlenie, prečo by som po obede ďalej kojila na uspanie, aj keď je možné, že spať už prestáva. Ďakujem:)

Andrea | 14.10.2025, 12:39

Odpoveď

Milá Andrea,

vašu otázku sme zodpovedali pred dvoma týždňami v tomto odkaze: 

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=13100

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri