Opakovaný zápal prsníka bez pocitu preplnenia
Otázka
Dobrý deň, opakovane sa mi upchávajú mliekovody (dojčím 1,5 ročné dieťa) a to vôbec nemusia byť prsia preplnené. Napríklad dnes, nadojčila som na spánok dieťaťa, prsníky ok, vycucane, išla som si len na chvíľu zacvičiť (15min) a odrazu hmatám bolestivý opuchnutý prsník, bolesť vyžarujúca z hrčky. Ja som už zúfalá bojím sa vyjsť z domu keď fúka, bojím sa ísť na kúpalisko, bojím sa cvičiť nakoľko mám dojem že mi to spúšťa zápal lebo toto je už tretíkrát po cvičení čo sa to stalo. Som v začarovanom kruhu, nemôžem ani len jedno kojenie vynechať inak sa bojím že je pohroma a nemôžem ani odstaviť lebo hneď schytám masticidu. Dieťa kojim cca 4x denne a v noci tak 2x. Nemám pocit že je to málo často, poznám ženy ktoré koja úplne náhodne a nemusia prepočítavať aby náhodou nevznikla 5hod medzera a nezapalil sa im prsník. Ja už som zúfalá, prosím poraďte niečo. Nemyslím krátkodobú úľavu nato mi zaberajú kapustove listy, skôr dlhodobé riešenie. Ďakujem
Odpoveď
Milá Petra,
opakované upchávania mliekovodov majú svoju primárnu príčinu a je zrejmé, že niektoré ženy sú náchylnejšie na to, aby takúto situáciu zažívali aj v prípade, v ktorom by iná žena netrpela zablokovaním mliekovodov. Existujú dôvody, pre ktoré sa takáto situácia začne objavovať častejšie pri dojčení väčšieho bábätka, hoci pred tým sa nevyskytovala tak často alebo dokonca vôbec. Odporúčame vám preto stretnúť sa osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
aby ste spoločne vyhodnotili, ako vyzerali prvé mesiace dojčenia a ak sa situácia zhoršila v poslednom období, aby ste spoločne našli faktory, ktoré to môžu ovplyvňovať. Pri dojčení bábätiek po 6 mesiacoch či roku patria medzi najčastejšie faktory tie, ktoré vymenúva tento článok:
https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/
Pri dojčení väčších bábätiek býva častou príčinou to, že bábätko dostáva vodičku z nádoby, ktorá je zakončená sosáčikom, slamkou, náustkom či cumlíkom alebo membránou (tzv. 360° poháriky) alebo že bábätko dostáva kapsičky s príkrmami.
Prípadne môžu do tohto zasahovať aj tieto faktory:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/
Prejdite tieto faktory spoločne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY. Medzi ďalšie možné príčiny, pre ktoré niektoré ženy opakovane trpia zablokovaním mliekovodov môže patri nosenie podprsenky, ktorá tlačí na niektoré miesto v prsníku, alebo nosenie tesného oblečenia, prípadne ak žena spí v polohe, v ktorej si tlačí na niektoré miesto na prsníku.
Okrem toho môžete začať preventívne užívať lecitín v dávke 1200 mg 3 až 4-krát denne.
Ak cítite, že sa v prsníku vytvára hrčka a zablokovanie, držte prsník v teple, pri dojčení môžete postihnuté miesto jemne stláčať takým tlakom, aby ste pomohli mlieku prúdiť a pritom nestláčali prsník bolestivo. Pomôcť tiež môže masáž postihnutého miesta medzi dojčeniami, niekedy výborne funguje použiť vibrácie, napríklad opačnou stranou zubnej kefky. Postihnuté miesto nahrievajte, nechlaďte. Vyhnite sa chladeniu prsníkov (napr. tvarohovými obkladmi), pretože chlad môže zhoršovať liečbu a spôsobovať chronické opakovanie problémov. Dôležitý je tiež dostatočný odpočinok a spánok, ideálne v spoločnom kontakte s dieťaťom v posteli.
Opakované blokovanie môže niekedy súvisieť aj s infekciou, aj preto je vhodné situáciu konzultovať osobne. Ak je zablokovanie spojené s bielou bodkou (pľuzgierikom) na bradavke, jeho prepichnutie sterilnou ihlou môže priniesť okamžitú úľavu a odblokovanie mliekovodu.
Ak sa zablokovanie nevyrieši do 48 hodín, často pomáha terapeutické použitie ultrazvuku (2 watty/cm², nepretržite, 5 minút), ktorý môže predchádzať aj opätovnému výskytu v tej istej časti prsníka.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu