SK / CZ / UA / RU

Zapal prsnika

Otázka

Dobrý den dojčim 3 a 1 rocneho, v nedeľu ráno som sa zobudila s bolesťou prsnika, celá nedeľa prelezana co mi bolo tak hrozne, horúčka, dala som si paralen, pondelok už bolo lepšie bez horucky už som sa vedela Aj hybat, teraz je utorok rano zas mi je lepšie ale sTále mam bolest na tom prsníku, necítim tam ani som nemala hrčku alebo cervene miesto len na dotyk ma bolí, dojčenie ma tiež nijako neboli, myslite ze to prestane alebo je treba antibiotika? Dokedy mam ešte počkať? Ako pomôcť tomu prsníku? Už som raz mala zapal pred rokom vtedy mi ale doktorka dala antibiotika. NAjradsej by som sa tomu vyhla. Ďakujem za odpoveď.

Darina | 14.07.2026, 11:46

Odpoveď

Milá Darina,

ak sa príznaky postupne zlepšujú, je to dobrý znak, antibiotiká sa odporúča nasadiť v prípade, ak po 48 hodinách od vypuknutia prvých príznakov situácia nie je lepšia alebo sa dokonca zhoršuje. Z vášho popisu sa nezdá v tejto situácii potrebné použiť antibiotiká. Je možné, že jednotlivé príznaky budú ustupovať pomaly ešte pár dní, dokiaľ vývoj bude taký, že situácia sa bude zlepšovať a nezačne sa zhoršovať, môžete počkať. Liečbu podporuje výdatné odoberanie mlieka z prsníka, preto pokračujte v dojčení, pri dojčení môžete prsník stláčať tak, aby vás stláčanie nebolelo. Táto situácia sa zlepšuje aj vďaka odpočinku, má zmysel k nej pristúpiť tak, ako keby ste mali napríklad chrípku, zožeňte si teda pomoc od rodiny či známych, aby ste mohli viac odpočívať, spať, v posteli si prsník zakryte perinou, aby ste ho držali v teple.

Preštudujte si tiež tieto dva články:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

ktoré popisujú najčastejšie faktory, ktoré dokážu zhoršiť prisávanie bábätka a môžu tak vytvoriť podmienky, v ktorých sa môže takýto problém s prsníkom vyskytnúť. Pri dojčení väčších bábätiek býva najčastejšou príčinou podávanie tekutín z nádob so sosáčikom, či slamkou alebo náustkom, či podávanie príkrmov v kapsičkách, ale možné sú aj iné faktory, ktoré vyhodnoťte pri preštudovaní si článkov. Tieto príčiny môžete prejsť aj v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou môžete tiež byť v kontakte v nasledujúcich dňoch, aby ste si boli istá, že priebeh liečby je v poriadku.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri