Akutna crevna viroza

Lucia    10.09.2022, 18:40

Nas maly ma 10 mesiacov, je skoro vylucne dojceny, prikrm velmi neakceptuje, vodickuje jemne po lyzickach. Dnes v noci ma chytila akutna crevna viroza, maly horuckuje(obcas ho tiez prezenie). Kedze vsetka moja prijata tekutina ide zo mna von, ako zabezpecit dostatocnu tvorbu mlieka? Maly sa prisava, ale skor dudluje na upokojenie, akoby aktivne pil Vdaka

Milá Lucka,

nie je pravdepodobné, že by to, že máte hnačku alebo vraciate a strácate rýchlo tekutiny, ovplyvnilo množstvo mlieka, ktoré sa vám bude tvoriť. Hnačky a zvracanie, by nemali spôsobiť zníženie tvorby mlieka. Ale ak ste mali vysoké teploty, tak je zníženie tvorby mlieka niekedy možné. Zároveň však možno nepotrebujete nič iné len pokračovať v dojčení a o chvíľu sa budete cítiť lepšie a všetko sa vráti do normálu. Ohľadne vášho bábätka - dojčite ho, ak pije a odmieta čokoľvek iné, tak sa sústreďte na dojčenie. Ak zároveň má chuť po lyžičkách piť, tak mu dajte piť, koľko chce.

Tento dokument síce nehovorí presne o vašej otázke, ale kroky z neho na zvýšenie tvorby mlieka môžete vo vašom prípade aplikovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

A samozrejme, že aj počas hnačiek aj vracania (matky či dieťaťa) je dôležité pokračovať v dojčení. Ako pokračovať v dojčení, ak je choré dieťa, nájdete v tomto článku:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-ked-ma-dieta-hnacku-alebo-vracia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Akutna crevna viroza