Nemoze spinkat
Otázka
Dobry den, dcerka ma necelych 6 tyzdnov, je plne dojcena, papka velmi pekne, nemame ziadne problemy s prisavanim. V noci ide spat o 21, vydrzi cca do 2hej, potom sa uz budi na kojenie kazde 2 hodinky. Teraz sa nam vsak uz 3krat v noci stalo, ze po prvom nakojeni o tej 2hej zaspinkala, ale asi o pol hodinku zacala mrnkat, ako bytlacila do plienocky, ale nebola pokakana. Pritom sa jej velmi chcelo spinkat, no nedalo jej. Na par sekund aj zadriemkala a stichla, ale potom zas zacala "tlacit" a vrzgat a toto chudatko robila skoro hodinu. Pootm som ju znova nakojila, upokojila sa, zaspala, ale scenar sa opakoval - o 2O minut znova to tlacenie, mrzute kratke zvuky e e a take akoby kasel-prskanie, take zvuky. Vedeli by ste mi prosim poradit, co jej to moze byt a co s tym robit? Resp ako tomu predist Potom je aj rano mrzuta, lebo nie je poriadne vyspinkana a aj by sa jeje chcelo driemkat, ale stale robi to iste ako v noci, vynimkou je kojenie alebo ked dudluje, vtedy je tisko. A este by som sa chcela opytat - nastudovala som si Dunstanovu metodu baby languaue, myslite, ze to naozaj funguje? Podla toho by totiz nasa malicka vacsinu dna vydavala zvuky e, co by znamenalo, ze si stale potrebuje odgrgnut. Je to mozne? Ak by ste mi vedeli poradit ako by som lepsie mohla porozumiet placu malinkej, bola by som Vam velmi vdacna. S pozdravom Ivana
Odpoveď
Milá Ivana,
nie je možné prostredníctvom internetu určiť, prečo sa vaše dieťa v noci správa tak, ako popisujete. Z hľadiska dojčenia je možné, aby ste sa stretli s poradkyňou pri dojčení:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/
a spolu vyhodnotili, či je s dojčením všetko v poriadku. Niekedy zlepšenie dojčenia a efektívnejšie pitie môže pomôcť, aby sa znížilo množstvo plaču alebo nespokojnosti.
Je však pravdepodobnejšie, že situácia, ktorú popisujete, nesúvisí s dojčením a že pôjde o prechodné obdobie, ktoré sa znova čoskoro upraví. Najčastejšie príčiny plaču súvisiaceho so spánkom a zaspávaním súvisia s tým, že bábätko je unavené a chce zaspať, ale nedokáže sa samo uspokojiť a potrebuje pri zaspávaní pomoc, je možné, že mu môžete pomôcť, ak s ním v situácii, že nezaspí znovu na prsníku, budete pri dojčení hojdať alebo chodiť. Niektoré bábätká ľahšie pri dojčení zaspia, ak sú v nejakom nosiči a popri dojčení s nimi chodíte, či ich hojdáte na fitlopte.
Sú bábätká, pri ktorých rodičia musia mať široký repertoár toho, ako ich upokoja a uspia. Niekedy môže tiež pomôcť, ak sa sústredíte na čo najlepší spánok bábätka počas dňa. Dieťatku môže pomôcť, ak sa ho budete snažiť uspať počas dňa tak, aby spalo dostatočne často a dostatočne dlho. Skúste si bábätko dať do nejakého nosiča či šatky, dojčiť ho pri tom a snažte sa ho uspať tak, aby nebolo cez deň príliš dlho hore. Ak dieťa totiž necháte hore, môže vydržať nespať, ale uspať ho bude stále ťažšie a bude stále nespokojnejšie. Aj večer ho skúste začať uspávať skôr ako obvykle, aby ste sa vyhli tomu, že už bude príliš unavené. Skúste si s ním ísť spoločne ľahnúť do postele už skôr.
Okrem toho môžete v noci skúsiť dať bábätko vycikať alebo vykakať. Mnohé bábätká rady cikajú či kakajú, keď sú rozbalené. A vtedy často zmiznú problémy s „kopkaním“ a nespokojnosťou.
S metódou, na ktorú sa pýtate, nemáme skúsenosti. Ak máte pocit, že správanie bábätka môže súvisieť s potrebou odgrgnutia, môžete to párkrát skúsiť, či sa situácia zlepší. Ohľadom spánku bábätka si môžete prečítať ešte tento článok:
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu