Kojené bábo a zvracanie z mliečnych výrobkov

Denisa    19.12.2011, 10:05

Dobrý večer. Mám takmer 9 mesačnú dcérku, ktorá je plne kojená. Všetky príkrmy až na mliečne výrobky toleruje dobre. Každý mesiac priberá, stolice sú v poriadku. Problémom je, že sme do stravy zaradili jogurt, z ktorého maličká zvracala prúdom až do žalúdočných štiav. Hneď po následnom dojčení sa situácia upokojila, na ďalší deň už bola OK. Rovnaký scenár nastal aj po podaní kaše na dobrú noc, aj po jednej dávke umelého mlieka (kvôli mojej operácií v narkóze). Robili nám aj vyšetrenia na intoleranciu na laktózu, aj na bielkovinu kravského mlieka, všetko je negatívne. Môj pohľad je taký, že dcérine bruško nie je na iné než materské mlieko pripravené. Nechcem ju zbytočne trápiť vyšetrením na gastre, ktoré odporúča pediatrička. Ako ďalej? Doktorka tvrdí, že mám pokračovať v zavádzaní jogurtu. Ďakujem za radu.

Milá Denisa,

na vašu otázku ohľade zvracania z mliečnych výrobkov musí odpovedať odborník, pretože toto nie je v našej kompetencii. Môžeme vám poradiť zopár všeobecných princípov:

a) dojčené deti majú dostatok "mliečnych výrobkov", keď prijímajú materské mlieko, a preto sa so zavádzaním napr. jogurtov nemusíte ponáhľať a môžete to odložiť na neskoršiu dobu; dcérku jogurtom ani vyšetrením nemusíte momentálne trápiť; dajte jej čas

K tejto téme si môžete prečítať naše predchádzajúce odpovede:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=197

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=143

b) dojčené deti, ktoré prijímajú dostatok rozmanitej stravy vo veku vašej dcérky nepotrebujú umelé mlieko ani "kaše na dobrú noc"

c) rozličné "kaše", ktoré vyrábajú výrobcovia umelého mlieka či už s obsahom umelého mlieka alebo bez neho nie sú "povinnou" súčasťou detského jedálnička; sú drahé a obilniny môžete deťom podávať aj lacnejším a výživnejším spôsobom

Prečítajte si aj náš článok o zavádzaní príkrmov:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111

A tento článok o tom, ako pokračovať v dojčení:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/oskar-mamila-maj-dlhodobe-dojcenie.pdf

http://www.mamatata.sk/node/451159



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojené bábo a zvracanie z mliečnych výrobkov