SK / CZ / UA / RU

O jedlo ma zaujem, ale paradoxne ho nechce jest

Otázka

Dobry den, syn 14.5. ukonci 6.mesiac, zaciatkom som ho zacala skusat dokrmovat - zoznamovat s mrkvou, zemiakom, cuketou, banan, jablkom. ( inak je plne kojeny - ziaden problem). Uz dlho bol zvedavy a capka za kazdym jedlom, ktore jeme - zvykne byt s nami pri jedeni, ale ked mu dam - napr. Zemiacik, napne ho. Ked mu rozmixujem, po prvej lyzicke ( rozumejte - co sa za nechet vojde) uz nechce. To iste s jablkom - olizuje, ked mu postruham, pomixujem, nechce ani za svet. Jedine co zuzlal s chutou bol chlebik. Vcera som mu z ryzoveho mlieka urobila krupicu zmiesanu s marhulovou vyzivou, tiez nechcel.. To jablcko som skusila dat do koj.flasky, tak trosku pocuckal. Mam pockat s prikrmami, davat mu len chlebik, ked mu chuti? Niekde ste pisali, ze mu treba prikrm dochutit aby mu chutilo, ale cim? Myslela som, ze polrocne deti maju mat "ciste" suroviny, bez cukru, medu, soli apod. Ps: mam aj 3 roc.syna, tak ten mensi ma aj vzor v papani;) Dakujem pekne za radu.

Zuzana | 09.05.2014, 14:40

Odpoveď

Milá Zuzana,

vaše bábätko má ešte len 6 mesiacov, bábätká potrebujú čas, dlhé mesiace, na to, aby sa učili jesť. Doprajte mu ho, neponáhľajte sa.

Omnoho dôležitejšie než presné množstvo a druh zjedeného jedla je to, aby synčekovi chutilo a aby mal z jedla radosť. V tomto bode nie je vašou úlohou dostať do bábätka čo najväčšie množstvá jedla.

Je tiež dobré, ak synčeka často zoberiete so sebou k stolu, keď vy jete, a umožníte mu, aby sa natiahol za tým jedlom, o ktoré má záujem, a jedol ho. Ak má chuť na chlebík, nechajte ho jesť chlebík. Bábätká majú záujem o skutočné jedlo, ktoré jedia rodičia. Umožnite mu, aby vaše jedlo bral do rúk, sám sa ním kŕmil, namáčal si ručičku do jedla a oblizoval ju. Váš synček môže jesť bežné zdravé rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem.

Účelom prikrmovania na začiatku je umožniť bábätku, aby sa s jedlom hralo, skúmalo ho, aj keď to zo začiatku nemusí viesť k tomu, že ho aj zje. Ak chce zemiak z vášho taniera, podajte mu ho do ruky bez nejakého ďalšieho mixovania.

Synček sa bude učiť papať postupne v priebehu nasledujúcich mesiacov, nemáte sa kam ponáhľať ani sa nemusíte znepokojovať množstvami či časovaním jedla. Dávajte synčekovi jedlo, o ktoré prejaví záujem, keď vás vidí jesť. Poradie zavádzania jedál nie je dôležité (ak na to nemáte nejaký špeciálny dôvod).

Detailné informácie o zavádzaní príkrmov nájdete tu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri