SK / CZ / UA / RU

Vrátime sa k materskému mliečku po týždňovej prestávke?

Otázka

Vek : 2 roky aj 1 mesiac Spôsob krmenia : odsaté mliečko + strava Môj prípad : malinký má 2 rôčky. Celé dva roky som mliečko odsávala, pretože aj napriek pomoci laktačnej poradkyne nedokázali sme rozbehnúť kojenie. Teraz som bola chorá a užívala som antibiotiká, kvôli ktorým som drobčekovi nemohla dať mliečko :( Keď som mu ho už opäť mohla dať tak nechcel. No bol chorý, takže čakala som na zlepšenie stavu. A teraz raz za týždeň si dá moje mliečko. Myslíte si, že má ešte zmysel udržiavať mlieko. Alebo už sa nikdy nevráti to, ako pil predtým? Aký máte názor? Mám to už nechať tak? Ďakujem. Moooc ďakujem.

Katarina | 04.02.2015, 18:22

Odpoveď

Milá Katarína,

je vynikajúce, že vaše bábätko má šancu dostávať vaše odsaté mliečko a je obdivuhodné, že ste našli motiváciu a odhodlanie toto pre neho robiť 2 roky. Bolo by skvelé, keby ste v tom mohli pokračovať aj naďalej, piť materské mlieko má aj pre dieťa v tomto veku veľký zmysel, nehovoriac o tom, že aj v tomto veku máte stále šancu, že sa synček možno raz prisaje (k tomu si prečítajte túto odpoveď z poradne: http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2903).

Je škoda, že ste boli nesprávne informovaná, že kvôli užívaniu antibiotík nemáte podávať synčekovi mliečko. Ak by ste do budúcna potrebovali užívať počas dojčenia alebo odsávania materského mlieka ďalšie lieky, kontaktujte nás na dojcenie@mamila.sk, pretože v drvivej väčšine prípadov je pre zdravie dieťaťa dôležitejšie pokračovať v tom, aby bolo dojčené prípadne vo vašom prípade, aby pilo naďalej vaše mlieko.

Takže aj teraz pokračujte v podávaní svojho mliečka. Ak medzičasom synček mlieko odmieta piť, skúste mu ho primiešať do príkrmov, prípadne mu z mlieka zamraziť nanuk alebo nájsť iný spôsob, ako by mlieko vypil a dať mu čas. Ak by mliečko odmietal piť alebo by ste sa vy rozhodli prestať udržiavať tvorbu mlieka odsávaním, je tiež pre vás dobré vedieť, že nepotrebujete urobiť vôbec nič pre zastavenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1273

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri