SK / CZ / UA / RU

Nadmerne priberanie babatka

Otázka

Dobrý deň, chcem vás poprosiť o odbornú radu. Dojcim svoju dcerku, ktorá má 5.mesiacov a týždeň, na včerajšej poradni u dr. vážila 8600g na čo mi povedala dr.ze toľko vážia ročné deti a neverila mi,ze len dojcim. Malá sa narodila s váhou 2800g cize teraz má 3-nasobok por.vahy, čo podla tabuliek je váha ročného bábätka. Dojcim každé tri hodiny po dobu cca7-10min. podla babatka. V noci sa budi raz na papanie, niekedy vobec, čiže od posledného dojcenia prešli celú noc (20:00-07:00). Dr.mi poradila vraj mam začať s prikrmami a po prikrmoch nedodojcit, ale dať caj a prípadne niektoré dojcenie úplne nahradiť čajom. Vraj ked bude mať rok má mať len okolo 10kg, aby nemala viac. Ja vidím mozno problem aj v tom, ze mozem dojcit len z jedného prsníka, keďže v tom druhom sa mi tvorí velmi máličko a nechce z neho piť. Poprosim poraďte mi, rada by som dalej dojcila, ale nechcem babatku ublizit, čo sa týka srdiečka z nadváhu alebo podobné, má slabšie rucky, inak nezaostáva, hlavičku drží dobre je pohyblivé, nozicky dviha kopka, len sa nepretaca ale to má vraj este cas. Veľmi pekne dakujem za váš cas.

Lucia | 19.05.2015, 14:03

Odpoveď

Milá Lucia,

z dvoch údajov o hmotnosti nie je možné posudzovať priberanie dieťaťa. Ale všeobecne - 5-mesačné dievčatko môže vážiť toľko, koľko vaše bábätko, toto je stále úplne normálne. Vaša dcérka potrebuje priberať práve takto. Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl, pričom percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 97. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Takéto priberanie je normálne.

Dojčenie nespôsobuje, že dieťa sa prekrmuje a nadmerne priberá. Deti v tomto veku sú bežne dojčené podľa svojich potrieb, pijú približne také isté množstvo mlieka, ako keď boli malé bábätká, matky ich bežne dojčia pre riešenie rôznych situácií, napr. keď sa dieťa udrie, spadne, je nervózne, unavené, unudené, matky detí v tomto veku typicky dojčia veľmi často v noci – napriek tomu dojčenie nespôsobuje všeobecne pri deťoch obezitu a nadmerné priberanie. Nemusíte sa obávať o dcérkino srdiečko, nie je obézna a navyše práve dojčenie a kontakt s bábätkom pomáhajú regulovať aj činnosť srdiečka bábätka. Pre skupinu dojčených detí všeobecne platí, že dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku.

Pokračujte teda ďalej v dojčení tak ako doposiaľ bez obmedzení. Bábätko, ktoré takto dobre priberá, nemá dôvod „držať diétu“. Takéto priberanie je pre neho normálne a správne. Nie je vhodné ho menej často dojčiť ani nahradiť materské mlieko vodou alebo čajom. Priberanie, aké je vidieť u vašej dcérky takisto nie je dôvodom pre skoršie zavádzanie príkrmov. Aj pri „veľkom“ bábätku je dôležité zavádzať príkrmy vtedy, keď o ne ono prejaví záujem a najmä nenahrádzať príkrmami dojčenie, prečítajte si viac v tomto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

Voda ani čaj nezabezpečujú pre bábätko v tomto veku dostatočnú výživu. Bábätko treba naďalej dojčiť presne tak ako doposiaľ, kedykoľvek, pri akomkoľvek plači a dojčenie neobmedzovať, nenaťahovať intervaly medzi dojčeniami, neskracovať dĺžku dojčenia, nesnažiť sa, aby bábätko prespalo noc.

Aj v tomto veku bábätka je možné urobiť kroky, ktoré by vám mohli pomôcť vrátiť sa k dojčeniu z oboch prsníkov. Bolo by ideálne, keby ste pri nich spolupracovali s poradkyňou pri dojčení v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste dostali rady šité na mieru vašej situácii.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri