Citlivosť bradaviek

Martina    05.05.2017, 09:34

Dobrý deň, ďakujem za odpoveď na moju otázku. Odpovedali ste však na bolesť bradaviek, nie citlivosť. Mňa kojenie nebolí. Len cítim sanie ako nepríjemné, dráždivé. Doteraz, po dobu 3 rokov, to tak nebolo, nič som pri kojení necítila. Akoby som mala bradavky aj dvorce umrtvené. A teraz zrazu všetko cítim. Stáva sa to aj u iných mamičiek okolo 3 rokov dojčenia. Rozprávali sme sa o tom, ale na príčinu sme neprišli. Ďakujem Vám. Tu je moja pôvodná otázka: Kojím synčeka, ktorý má 3 roky a 3 mesiace. Pôvodne som ho chcela kojiť do spontánneho odstavenia. Avšak pred mesiacom som začala mať také citlivé bradavky, že kojenie sa stáva pre mňa problémom. Je pre mňa až nepríjemným. Doteraz som mala bradavky úplne necitlivé voči saniu, stáčaniu, škrabkaniu. Teraz cítim každý "cuc". A začínam sa kojeniu vyhýbať. Je to prirodzený proces odpútavania sa dieťaťa od matky? Alebo je problém inde? Pred 2 mesiacmi nastúpil syn do škôlky. Zvláda to veľmi dobre. Po mesiaci však začal ráno trošku plakať pri rozlúčke. Keď odídem, hrá sa, papá, spinká. Rada by som ešte pár mesiacov kojila. Veľmi sme si to doteraz vychutnávali. Trpezlivo sme zvládli všetky prekážky (časté nočné kojenie, hryzenie, odmietanie prsníka, zápal ...). Kojím tretie dieťa. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Milá Martina,

nepríjemné, dráždivé pocity pri dojčení sú niečo, čo k dojčeniu nepatrí. Je to v podstate bolesť, možno slabá a zvládnuteľná, ale je vám to nepríjemné. Tento stav nie je niečím, čo bežne popisujú matky dojčiace 3-ročné deti. Nie je to niečo, čo súvisí s vekom dieťaťa, s tým, ako dlho dojčíte.

K tipom, ktoré sme uviedli v predchádzajúcej odpovedi:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5752

by ste sa ešte spoločne s poradkyňou pri dojčení mohli porozprávať o tom, či tieto pocity nemajú súvislosť v akej fáze menštruačného cyklu sa nachádzate. Niektoré ženy mávajú takéto pocity v oblasti prsníkov ako súčasť predmenštruačného cyklu. Ostatné možnosti je potrebné prejsť spoločne s poradkyňou osobne, pretože prostredníctvom internetu je skutočne nemožné ich odlíšiť a rozhodnúť, či je potrebné bradavky preliečiť alebo urobiť iné opatrenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Citlivosť bradaviek