Chut rozmrazeneho materskeho mlieka

Martina    25.07.2017, 13:03

Dobry deň, prosim o radu, rozmrazujem svojej 3,5 mesacnej dcerke cca mesiac zamrazene materske mlieko, rozmrazujem v chladnicke, po rozmrazeni ma taku kovovu chut a neskor aj taku kyslastu, je to mlieko dobre?Mozem jej ho davat?Podla coho urcit, ci je pokazene?

Milá Martina,

nemusíte sa obávať, vaše mliečko z mrazničky je v poriadku. Materské mlieko sa odlišuje v tom, že ho nepasterizujete a tým pádom v ňom ostanú aktívne všetky dôležité zložky. A jednou z takýchto zložiek je enzým lipáza, ktorý štiepi v mlieku tuky. Preto v materskom mlieku, ktoré sa odstrieka a chvíľu stojí, začne lipáza rozkladať tuky a to vytvára zvláštny zápach. A rovnaký proces sa deje aj v mlieku, ktoré sa rozmrazuje. Toto nepredstavuje žiadnu chybu mlieka, žiadny problém. V chladničke môžete rozmrazené mlieko skladovať zopár dní, zohriate mlieko by ste už znova používať nemali. Je dobré vedieť, že materské mlieko nemusíte ani zohrievať, stačí ho nechať postáť pri izbovej teplote a podávať ho v tejto teplote.

V minulosti ste nám písali o prerušení dojčenia:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5890

a tak v súvislosti s tým, že teraz píšete o kŕmení bábätka rozmrazeným materským mliekom, sa zdá, že dojčenie vašej dcérky nie je po prerušení dojčenia bez problémov. Ak by ste mali záujem dojčenie zlepšiť, veľmi vám odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste prešli spoločne, ako momentálne vyzerá dojčenie a čo sa dá zlepšiť. Ak potrebujete bábätko dokrmovať, poradkyňa vám vie ukázať, ako to robiť priamo na prsníku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

a spoločne môžete prejsť, aké možnosti máte pre návrat k výlučnému dojčeniu bez dokrmovania.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Chut rozmrazeneho materskeho mlieka