Odstriekane mlieko a kandidoza

Martina    27.06.2017, 10:16

Dobry den, chcela by som sa spytat, ci mozem dcerke podavat flaskou moje odstriekane materske mlieko, ked mam kandidozu bradaviek, dcerka bude mat 3 mesiace, krmena flaskou antirefluxnym mliekom cca tyzden, bola doporucena prestavka od dojcenia pre hnacky a odtahovanie sa od prsnika a pre reflux, dakujem.
Zabudla som napisat, ze mlieko odsavam elektrickou odsavackou a zamrazujem. Este raz dakujem.

Milá Martina,

kandidóza bradaviek nie je v žiadnom prípade dôvodom, pre ktorý by nemohlo piť dieťa materské mlieko z tohto prsníka. Dcérke môžete materské mlieko podávať, bez ohľadu na to, či ho odstrekujete ručne alebo ho odsávate odsávačkou alebo či mlieko zmrazujete.

Okrem toho vám odporúčame návštevu poradkyne pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste sa porozprávali o vašej momentálnej situácii a možnostiach riešenia. Hnačky, ani odťahovanie od prsníka, ani reflux nie sú indikáciou na podávanie umelej výživy. Práve naopak – ak skutočne bábätko má hnačku, potrebuje dojčenie o to viac, nie menej. Materské mlieko obsahuje probiotické baktérie potrebné pre obnovu črevnej mikroflóry. Materské mlieko obnovuje sliznicu čreva. Pri hnačke či častom vracaní je najväčšou hrozbou rýchla strata tekutín a dehydratácia dieťaťa. Správny manažment dojčenia dokáže do veľkej miery eliminovať toto riziko a pomôcť dieťaťu pri uzdravovaní. Dojčenie môže výrazne pomôcť, aby vracanie nebolo urputnejšie a urputnejšie. Ak dieťa zvracia či má hnačku, často sa stáva, že je odporučené, aby nebolo dojčené a namiesto toho dostávalo rehydratačné roztoky či vodu po lyžičkách. Naopak. Dojčenie má v takomto prípade pokračovať, materské mlieko obsahuje veľké množstvo vody a tiež rozličné iné látky v omnoho lepšom zložení ako rehydratačný roztok. Pri dojčenom dieťati teda treba zabezpečiť práve to, aby bolo i naďalej dojčené. Čas choroby rozhodne nie je čas na odstavenie alebo na to, aby mu dojčenie nebolo umožnené.

Odťahovanie sa od prsníka a reflux sú situácie, ktoré najčastejšie súvisia so znížením tvorby mlieka (a mimochodom – niekedy je aj riedka stolica, ktorá sa nesprávne vyhodnotí ako hnačka, prejavom zníženia tvorby materského mlieka). A ak sa znížila tvorba mlieka, dokrmovanie fľašou umelým mliekom je riešením, ktoré situáciu z hľadiska dojčenia ešte zhoršuje. Fľaša nemá ako zlepšiť dojčenie, ani nezvýši tvorbu mlieka. Existujú spôsoby, ako odstrániť príčiny, pre ktoré tvorba mlieka poklesla a naspäť tvorbu mlieka zvýšiť a tiež ako prilákať bábätko späť k prsníku. Odporúčame vám obrátiť sa čo najskôr na poradkyňu pri dojčení osobne, aby ste spolu mohli prejsť kroky, ako túto situáciu zmeniť v prospech dojčenia. Postupovali by ste pravdepodobne podľa tohto postupu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstriekane mlieko a kandidoza