Kojení starší dcery

Barbora    02.05.2018, 13:36

Dobrý den, kojím zároveň obě děti - syn 10 měsíců, dcera 2 roky 10 měsíců. Bohužel kojení dcery je mi už nepříjemné. Za prvé fyzicky je mi to nepříjemné, možná kvůli zubům, nevím. Za druhé mě to stresuje, říká si neustále a kvůli všemu, když ji odmítnu, často se začne vztekat nebo kňourat, potom i ubližovat ze vzteku mně nebo bratříčkovi, takže mě ještě víc rozzlobí a už jí nechci kojit tuplem. Naštve ji, i když malý dostává dřív než ona. Byla bych ráda, kdyby kolem kojení nebyly takové vypjaté emoce a aby se u ní trochu omezilo, třeba aby pila jen, když malý spí nebo je pod dohledem někoho jiného, abych se nemusela stresovat, kde co zas sní nebo kde spadne, ale po pravdě nevím, jak na to. Děkuji za jakoukoli radu nebo vysvětlení situace...

Milá Barboro,

pocity, ktoré popisujete, máva mnoho tandemovo dojčiacich mamičiek. Okrem toho častejšie o týchto pocitoch hovoria mamičky detí, medzi ktorými je malý časový rozstup, je možné, že časť týchto pocitov pramení aj zo samotného faktu, že matka dvoch malých detí, medzi ktorými je taký malý vekový rozdiel, je veľmi vyťažená a prepracovaná.

Aj mamičky dvoch malých detí, pri ktorých staršie dieťa nie je dojčené, hovoria o nepríjemných pocitoch v súvislosti so starostlivosťou o staršie dieťa, ako keby očakávali, že bude potrebovať omnoho menej pozornosti, ako nové bábätko. Intenzívna starostlivosť o dve deti je náročná. A dojčenie je forma starostlivosti o deti. A samotné dojčenie dvoch rôzne starých detí mnohé mamičky vnímajú rozporuplne. Často hovoria o tom, že staršie dieťa „inak saje“, že im prekáža, ak sa dieťa dojčí dlho alebo často. Často sú schopné pokračovať v dojčení len po tom, čo nastavia nejaké pravidlá pre dojčenie, ktoré sú schopné zvládať.

Táto situácia nemá univerzálne riešenie. Mnohým mamičkám výrazne pomôže mať možnosť ventilovať tieto pocity, otvorene hovoriť o tom, čo im prekáža a nepáči sa im. Niekedy ide o obdobia, v ktorých je situácia horšia a práve vtedy môže pomôcť mať možnosť o svojich pocitoch hovoriť. Odporúčame vám preto navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej by ste mali možnosť porozprávať sa o tejto situácii s inými mamičkami a nájsť podporu, povzbudenie, pochopenie a tiež praktické tipy. Viaceré naše poradkyne majú skúsenosti s podobnými situáciami. Ak by ste chceli, napr. naša česká poradkyňa Darina Hradská ponúkla špeciálne pre vás možnosť rozhovoru, ak by ste chceli, napr. prostredníctvom Facebookového četu, ak by ste mali záujem, napíšte jej správu do tohto profilu:

https://www.facebook.com/dari.ivancova?fref=ufi

Prečítajte si tiež tieto skúsenosti mamičiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/skusenosti-s-tandemovym-dojcenim/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/tandemove-dojcenie-25/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení starší dcery