Opätovné dojčenie staršieho dieťaťa po dvojročnej prestávke

Jarka    20.04.2019, 13:29

Dobrý deň, mám dve deti - staršie 4,5 ročné a mladšie výlučne dojčené 3,5 mesačné. Staršie sa dojčilo vyše dvoch rokov. V poslednej dobe býva staršie dieťa dosť často choré (škôlka, oslabená imunita). Neviem, či to je možné, ale dá sa nejako naučiť staršie dieťa nanovo dojčiť? A malo by to podľa Vás vôbec zmysel? Jedná sa mi o podporu jeho imunity. A tiež by ma zaujímalo, či to nejako neovplyvní kvalitu, zloženie a množstvo mlieka pre to mladšie, ak by som začala tandem. Ak by to išlo, je potrebné prsníky umývať po dodojčení staršieho dieťaťa? Ďakujem veľmi pekne za Váš čas a rady.

Milá Jarka,

ak by vaše staršie dieťa prejavilo záujem, môžete sa pokúsiť znova ho dojčiť, toto mu môže len pomôcť. Je otázne, či sa podarí sa vrátiť k dojčeniu staršieho dieťatka, prezrite si tipy v tejto odpovedi z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1217

Medzičasom môžete skúsiť pre staršie dieťatko svoje mlieko odstriekavať alebo odsávať a pokúsiť sa mu ponúkať ho na pitie.

Ak by sa začalo dojčiť aj staršie dieťatko, nemusíte sa obávať, mladšie dieťatko bude naďalej piť kvalitné materské mlieko, žiadnej inej žene sa nebude tvoriť mlieko šité na mieru tohto dieťaťa tak dokonale, ako vám. Rovnako nie je potrebné robiť akékoľvek hygienické opatrenia, vaše dve deti žijú v spoločnej domácnosti, dostávajú sa do kontaktu s tými istými hračkami a predmetmi, je úplne zbytočné umývať prsníky po dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Opätovné dojčenie staršieho dieťaťa po dvojročnej prestávke