Rozbehne sa este mliečko?

Monika    25.09.2019, 13:52

Dobry den prajem, dcerka bude mat 1 mesiac, od zaciatku som mala problem s kojenim, velmi pomaly sa mi pustalo mliecko a potom mi prvy tyzden rovno prsia aj zatvrdli a bola som na antibiotikach, nakolko som mala az triasky a horucky. Mala zacala byt uz v porodnici prikrmovana UM (vazili ju, kolko si vie vytahat z prsnika a vytahala si malicko iba 10ml, bola narodena predcasne v 37tt a vazila 2750g), najskor cez prst za pomoci striekacky ale doma sme ju zacali dokrmovat uz cez flasku, nakolko vypila uz viacej mliecka a cez striekacku by sme jej museli davat takto aj na 4 krat. Nastastie satie z prsnika nam flasa nepokazila. Chcem sa vsak spytat, ked prsniky si vzdy odsavam, aj v noci, ale stale sa mi nepodarilo odsat viac ako 60-90ml. Je sanca, ze sa to moze este rozbehnut? Uz pocas tehotenstva som bola vystavena velkemu stresu (rodinne dovody) a zial to pretrvava este aj po porode. Beriem aj senovku aj benedikt, pijem hroznovu stavu, vody vela, mlieko. Dakujem velmi pekne za odpoved.

Milá Monika,

v tejto situácii je možné urobiť viaceré kroky, ktoré pomôžu, aby ste čoskoro mohli prestať dokrmovať umelou výživou a mohli ste sa vrátiť k výlučnému dojčeniu. Vaše bábätko je maličké, je veľká šanca, že s uplatnením týchto postupov sa to rýchlo podarí.  Odporúčame vám osobné stretnutie s poradkyňou, ktorá bude môcť pozorovať dojčenie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Zmena prisatia bábätka dokáže sama o sebe urobiť obrovský rozdiel v tejto situácii a významne zvýšiť príjem mlieka.

Čo môžete zatiaľ urobiť?
1) Je možné zvýšiť príjem materského mlieka počas samotného dojčenia:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

2) Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby získalo pri dojčení čo najviac mlieka z prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Tieto tri kroky spoločne budú pomáhať, aby vaše bábätko získalo z prsníka všetko dostupné mlieko. Budete tak môcť odstrániť odsávanie alebo odstriekavanie vášho materského mlieka. Všetko dostupné mlieko totiž získa bábätko po dostatočnej úprave polohy, prisatia a stláčaní prsníka. Poradkyňa pri dojčení vás osobne naučí rozlíšiť podľa pozorovania pitia, či bábätko takto vypilo dosť alebo je nutné ho v tejto situácii dočasne ešte aj dokrmovať. Ak by bolo potrebné dokrmovať:

3) Nepoužívajte na dokŕmenie fľašu. Akákoľvek značka fľaše, bez ohľadu na marketing, zhoršuje dojčenie. Marketing je mimoriadne neetický v tom, že vyvoláva nesprávny dojem, že kŕmenie určitou fľašou sa podobá dojčeniu a nezhoršuje problémy s dojčením. Nič by nemohlo byť ďalej od pravdy. Na tejto fľaši nie je nič výnimočné, iba má lepší marketing než iné fľaše. Je teda dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, striekačku, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Rovnako dojčenie zhoršuje dokrmovanie striekačkou na prsníku, striekačkou po prste, či samotnou striekačkou. Žiadny z týchto spôsobov dokrmovania nie je vhodný. Vaše bábätko sa prisáva a preto je pri dokrmovaní je mimoriadne dôležité to robiť pomocou cievky priamo na prsníku a prestať na toto používať fľašu - tá môže totiž celé satie a pitie na prsníku zhoršovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Ako cievku na zostrojenie laktačnej pomôcky použite cievku CN-01, ktorú kúpite v zdravotných potrebách. Je najlepšie, ak vám jej používanie ukáže laktačná poradkyňa, aby ste prešli praktické otázky takéhoto dokrmovania. Naša poradkyňa pri dojčení vám dokážu ukázať viaceré triky a tipy, ako možno pomerne jednoducho dokrmovať laktačnou pomôckou aj pri cestách mimo domov. Navyše, ak začnete spoločne s poradkyňou pracovať na dôslednej úprave prisatia a zvyšovaní príjmu mlieka zo strany bábätka, je pravdepodobné, že možno ani dokrmovať nebudete vôbec potrebovať, alebo ak áno, tak pôjde len o dočasný stav, pretože sa čoskoro bude možné vrátiť k výlučnému dojčeniu bez dokrmovania. Tipy, ktoré vám dá poradkyňa pri dojčení osobne, vám pomôžu jednoducho dokrmovať aj mimo domov s tým, že nebude potrebné robiť žiadne zvláštne hygienické opatrenia a o to menší dôvod budete mať na používanie fľaše.

4) V tejto situácii je kľúčové zvýšenie tvorby mlieka. Spoločne s poradkyňou pri dojčení prejdete, či užívate dostatočné dávkovanie senovky gréckej a odporučí vám k tejto bylinke pridať benedikt lekársky, ktoré zvyšuje účinok senovky:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Ak máte pocit, že vám tvorbu mlieka pomáha zvyšovať hroznová šťava, pokračujte v jej užívaní. Z našich skúseností pri väčšine žien nespôsobí významný rozdiel v tvorbe mlieka. Stres tvorbu mlieka neznižuje, dokonca zvyšuje tvorbu prolaktínu.

5) Jedna z kľúčových vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Takto napomôžete tomu, aby sa zregulovali spánkové cykly bábätka a následne bábätko lepšie pilo z prsníka, keď sa dobre vyspinká. Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Rozbehne sa este mliečko?