Tandemove dojcenie vo svete

Petra    14.11.2019, 08:55

Dobry den, chcem sa opytat ci nemate informacie ako je to s tandemovym dojcenim v inych krajinach, kulturach (alebo v minulosti)? Pytam sa lebo mam 16 mes dieta, rada by som otehotnela ale maly spi len na prsniku a x-krat sa pocas spanku budi a ako ine mamicky aj ja sa obavam ako by sme to zvladli pokial by nebol uz samostatnejsi (otec je casto vecer v praci). Ci existuju krajiny kde je tandemove dojcenie tak prirodzene ako dojcenie do samoodstavenia v Mongolsku ( vid Vas clanok)? Dakujem pekne za odpoved

Milá Petra,

v MAMILE mam rozsiahle skúsenosti s množstvom žien, ktoré dojčili svoje deti tandemovo s rozličným menším či väčším vekovým rozdielom. Ich skúsenosti a príbehy máme zozbierané vo viacerých našich článkoch:

Skúsenosti mamičiek s tandemovým dojčením

Aj vám hovoria, že si dieťa rozmaznáte, ak bude stále v kontakte s vami?

"Áno" tandemovému dojčeniu

Tandemové dojčenie alebo ako to vidím presne po troch rokoch (a dvoch deťoch)

Dojčenie bábätka a staršieho dieťatka zároveň (tandemové dojčenie)

Dojčila som počas tehotenstva

Keď dieťatko zvracia 2 – význam tandemového dojčenia

2,5 roka tandemového dojčenia

A áno, ženy opisujú, že otehotnejú v čase, keď je staršie dieťatko ešte malé a potrebuje sa uspávať na prsníku a riešiť dojčením rozličné svoje potreby. Dokonca máme skúsenosti, keď naše klientky dojčili tandemovo tri rozlične staré deti alebo staršie dieťa a mladšie dvojičky a podobne. Všetko je to otázka logistiky. Je na zvážení, či sa pri plánovaní tehotenstva nerozhodnete ešte pár mesiacov počkať. Tandemové dojčenie a starostlivosť o dve malé deti je vo všeobecnosti jednoduchšia, ak je prvé dieťa kúsok staršie. Lebo maličké dieťa si vyžaduje mnoho starostlivosti (bez ohľadu na dojčenie) a ešte nie je samostatné a nechápe požiadavky, ktoré sú po narodení súrodenca naň naraz kladené, čo môže viesť k frustrácii a náročným situáciám. Je nám jasné, že neexistuje univerzálne "správny" rozostup medzi deťmi, ale z našich skúseností z podporných skupín matiek, ktoré dojčia tandemovo, sa ukazuje, že matky, ktoré mali deti pomerne rýchlo po sebe, často hovoria, že keby to vedeli, tak by boli počkali ešte nejakú dobu. Ohľadne toho, či existujú krajiny, kde sa bežne tandemovo dojčí - áno, sú kultúry, kde sa toto deje, a existuje k tomu aj kniha (v angličtine, Adventures in Tandem Breastfeeding), ktorá opisuje rozličné skúsenosti s tandemovým dojčením. Každopádne, väčšinu praktických informácií nájdete zhrnutú na našej webovej stránke a prípadne môžete prísť na podporné skupiny dojčenia, kde sa môžete zoznámiť s inými ženami, ktoré tandemovo dojčia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tandemove dojcenie vo svete