Fluoridacia 2,5 ročného dieťaťa

Martina    17.12.2019, 19:14

Dobrý deň, Na preventívnej zubnej prehliadke mojej 23-mesačnej dojčenej dcerky zubárka odporučila fluoridaciu zubkov vo veku 2,5 roka. Co ma dosť prekvapilo, počujem to prvý krát, v takto nízkom veku dieťaťa. Dcérka ma zúbky v poriadku, bez jediného kazu, sladkosti nekonzumuje, ja s manželom nemáme so zubnym kazom problém. Stále verím, že v materskom mlieku sa nájdu latky, ktoré zúbky aj sklovinu ochránia. Je to tak? Môžeme fluoridaciu s kľudom odložiť na neskôr? Vopred ďakujem

Milá Martina,

otázka floridácie nesúvisí priamo s dojčením, skúste preto získať druhý názor od nejakého iného zubára, a podľa toho sa rozhodnite.

Z hľadiska dojčenia je pre vás dôležité vedieť, že pokračovanie v dojčení podľa potrieb bábätka (cez deň, aj v noci) je kľúčové pre viaceré oblasti zdravia dieťatka (aj vaše) a to aj z hľadiska správneho rozvoja ústnej dutiny, postavenia zúbkov pre celý budúci život vášho dieťaťa. V tejto oblasti sa matky dozvedajú mnohé nesprávne informácie, napríklad, že nočné dojčenie je príčinou vzniku zubných kazov a preto vám odporúčame prečítať si tieto informácie z našich stránok:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=7729

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-a-zubky/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-kapsicky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Fluoridacia 2,5 ročného dieťaťa