Nocny spanok,menstruacia

Janka    15.06.2020, 09:07

Vek mesiace 3,vylucne dojcene ,pribera 6000g, 63cm. Dostala som menstruaciu,babatko v noci spi, vypije len jeden prsnik, cca zaspi o 21.00 pri dojceni, vstane o 3,4rano, potom o 6. Cez den dojcim cca každé 1,5 az 2,3 hodinky na poziadanie. Moze byt,ze stratim mlieko prichodom mensyruacie?prsniky ma nebolia a dieta pije spokojne.

Milá Janka,

dobrá tvorba mlieka sa nestratí zo dňa na deň, sama od seba. To, že matka dostane menštruáciu, neznamená, že stráca mlieko. Nemusíte sa obávať. Matky môžu naďalej bez problémov dojčiť, aj potom, čo dostanú menštruáciu. Ak je všetko ostatné s dojčením v poriadku, tak menštruácia nijako neovplyvňuje dojčenie. Väčšina žien, ktoré popisujú, že s príchodom menštruácie začali problémy s dojčením, o takomto vývoji situácie hovoria v prípade, že dostali menštruáciu pomerne skoro po pôrode a súčasne, že bábätko sa nedojčí spokojne. Ak to tak je, tak to vo väčšine prípadov znamená, že menštruáciu dostali tak skoro, lebo sa im znížila tvorba mlieka (bábätko spí dlho v noci, nie je správne prisaté, nepije dostatočne, nespí s matkou v posteli, má cumlík, matka začala brať antikoncepciu atď.). Menštruácia v takomto prípade teda nie je príčinou zníženej tvorby mlieka, ale jej dôsledkom. Stáva sa to často aj ženám, ktoré mali na začiatku vynikajúcu tvorbu mlieka, a tá sa potom znížila do takej miery, že dostali menštruáciu. 
Ak je to tak a bábätko sa od prsníka odťahuje, plače, nechce sa prisať, nepije poriadne, je možné, že by pomohlo, aby pitie bábätka skontrolovala laktačná poradkyňa, pretože sa dá posúdiť, či sa takto bábätko správa pre to, že nepije dostatočné množstvo mlieka, a táto situácia sa dá napraviť, okrem iného aj zvýšením tvorby mlieka. Okrem toho by sa mali hľadať príčiny, ktoré spôsobili zníženie tvorby mlieka.

Vy uvádzate, že bábätko sa dojčí spokojne a priberá, dojčenie nie je bolestivé. Vo vašom prípade je dobré uistiť sa, že bábätko skutočne na prsníku získava dostatok mlieka. Existuje jednoduchý spôsob, ako sa vyznať v tom, či bábätko na prsníku získava mlieko a či ho získava dostatok – sledovaním pitia bábätka priamo pri dojčení. Naučiť sa rozlíšiť pitie a výdatnosť pitia sa môžete napr. aj z týchto videí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ale ešte jednoduchšie je, ak vás naučí posúdiť výdatnosť dojčenia poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Vo vašom prípade stojí za to ubezpečiť sa, že je všetko s dojčením v poriadku z toho dôvodu, že píšete, že bábätko v noci spinká a nedojčí sa a cez deň sa dojčí iba z jedného prsníka. V takej situácii je dobré vyhodnotiť, či nie je možné ovplyvniť niektoré faktory tak, aby sa bábätko dojčilo aj v noci:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=44

a ak sa bábätko nadojčí iba z jedného prsníka, je dôležité vyhodnotiť, či získava dostatok mlieka a tiež to, či má priestor na prsníku zaspávať, upokojovať sa dojčením, teda využívať aj iné funkcie dojčenia, než len výživovú.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nocny spanok,menstruacia