4 mesacne dieta prespi celu noc, mne sa straca mlieko

Petra    19.06.2011, 18:00

Dobry den, moja 4 mesacna dcerka prespi noc bez budenia - kludne aj od osmej vecera do osmej rana. Ked zacala takto spavat - asi v 3. mesiaci, stracala som mlieko, odvtedy ju budim na jedenie. Ked som skusila nebudit, opat som stratila mlieko. Prsniky sa neprisposobili, trapili sme sa 2 tyzdne a napokon som sa vratila k budeniu, co sa mi vsak nepaci, lebo si myslim, ze by sa dieta nemalo nasilne budit. Ak ju vsak nezobudim, cez den vypije malo a nepribera - mam vahu, takze ju vazim. Prosim co si o tom myslite?

Milá Petra,

to, že vaša dcérka prespí noc bez budenia, je v poriadku a ako píšete, dieťa by sa nemalo násilne budiť. Niektoré bábätká vo veku vašej dcérky spia celú noc, hoci to väčšinou nie je pravidlo. 

Sú niektoré faktory, ktoré ovplyvňujú to, či sa bábätko v noci budí, okrem iného to môže byť:

1) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože majú na spanie cumlík, prípadne si cmúľajú palec. Satie na cumlíku (palci) ich upokojí a znovu uspí, a preto sa dojčenie v noci neuskutoční.

2) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože ich spánok nie je regulovaný kontakom s matkou. Preto pomáha, ak matka a bábätko spia spolu s jednej posteli (za predpokladu dodržania podmienok pre bezpečné spoločné spanie).

Ak by ste vedeli oplyvniť niektoré z týchto faktorov, je možné, že dcérka by sa v noci zobudila sama od seba a nadojčila by sa, takže jej zobudenie by bolo prirodzené, a nie násilné. Zobudeniu v noci na dojčenie môže pomôcť intenzívny kontakt koža na kožu počas dňa ako aj počas spania; spoločné spanie v posteli s vami a tiež nepoužívanie cumlíka. Tvorba prolaktínu (hormónu zodpovedného za tvorbu mlieka) je v noci vysoká a môže niekedy pomôcť pri tvorbe mlieka. Môžete tiež cez deň nosiť dcérku v nejakom nosiči či šatke, pretože nosenie tiež pomáha dojčeniu.

Potom je ďalšia otázka, čo urobiť, aby dcérka vypila dostatok mlieka cez deň (bez ohľadu na to, či sa v noci zobudí alebo nie). Ak by ste chceli, bolo by užitočné posúdiť dojčenie počas dňa. V tom vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, ktorú si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa vám môže vám pomôcť, zlepšiť polohu a prisatie dcérky tak, aby získavala čo najväčšie množstvo mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Ak by to na základe posúdenia dojčenia bolo potrebné, že možné zvýšiť tvorbu mlieka (a to bez ohľadu na to, či sa dcérka v noci budí alebo nie):

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Odporúčame vám stretnutie s poradkyňou pri dojčení, ale ak by ste mali ďalšie otázky, budeme radi, keď nám napíšete.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 4 mesacne dieta prespi celu noc, mne sa straca mlieko