Dojcenie a vnutromaternicove teliesko Levosert

Petra    19.09.2020, 13:11

Dobry den. Chcela by som sa spytat ci ma nejaky vplyv hormonalne vnutromaternicove teliesko Levosert( ktore mam zavedene 1 mesiac) na dietatko ktore je plne dojcene (3 mesiace). Tvorba mliecka je stale rovnaka, neznizila sa...

Milá Petra,

hormonálna antikoncepcia u mnohých žien spôsobí zníženie tvorby mlieka. Existujú však aj ženy, ktoré popri hormonálnej antikoncepcii pokračujú v dojčení a ich bábätko získava dostatok mlieka, na prsníku je spokojné, priberá a prospieva. Z vašej otázky nie je možné posúdiť, či je toto váš prípad. Vzhľadom na to, že omnoho častejšou situáciu je, že užívanie hormonálnej antikoncepcie tvorbu mlieka zníži, stálo by za to vyhodnotiť, aká je vaša situácia. Môžete sa stretnúť osobne s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá by vás naučila ako rozlíšiť pitie bábätka na prsníku, výdatnosť dojčenia, čo môžete porovnať aj s našimi videami:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Poradkyňa pri dojčení vás tiež naučí rozlíšiť správanie bábätka na prsníku. Niektoré deti totiž v reakcii na zníženie toku mlieka začnú reagovať na prsníku nespokojnosťou. Prečítajte si, ako to popisujú niektoré ženy, ktorých výroky sme uviedli v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte, že bábätko skutočne získava dostatok mlieka a je spokojné s tokom mlieka, potom zjavne môžete naďalej používať hormonálnu antikoncepciu a pokračovať v dojčení bezo zmien. Ak by sa ukázalo, že dojčenie je potrebné zlepšiť, laktačná poradkyňa by vám ukázala, ako zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a vnutromaternicove teliesko Levosert