Líné miminko pri kojeni

Michaela    03.01.2021, 21:58

Krásný večer, už jednou jsem se na vás obrátila ohledně kojeni s kloboučky a moc jste nám pomohli. Kloboucky uz cca tyden nemáme. Ale je tu stále problem, ze mi mala pri kojeni usina a obcas se vzteka a pouští se. Stridame polohy, nechávám odrihnout a měním prsa. Porad dokola. Dvorec ma cely v pusince, ze začátku hezky saje, ale pak začne spis jen dudlat. Na kontrolu jdeme az za mesic, cekam az dorazí vaha abych vedela kolik mala vypije. Prsa uz se mi tolik nenalevaji, pouze v noci při dlouhé pauze. Kojim casto, asi 10x mozna obcas i vic. Hlady nebreci a pres den spi dohromady tak 3h, pocuranych plinek mame okolo 9-10, stolicku žlutou 3x denne. Jak podpořit tvorbu mleka? Kojici caj a meltu piju, tekutin vypiju asi 3l. Mam strach abych tímhle tempem o mlicko neprisla a mala aby prospivala. Moc dekuji za odpoved.

Milá Michaelo,

tešíme sa, že sa vaše bábätko začalo prisávať a dojčiť sa.  Z vašej otázky nie je zrejmé, či ste sa medzičasom obrátili na profesionálnu laktačnú poradkyňu, tak ako sme odporúčali v prvej odpovedi:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=9182

Pokiaľ ste sa na laktačnú poradkyňu neobrátili, veľmi vám to odporúčame práve pre riešenie otázok, na ktoré sa teraz pýtate. Bábätká počas dojčenia vždy pijú to mlieko, ktoré "samo tečie"; dojčenie nie je činnosť, pri ktorej dieťa vydáva námahu na to, aby mlieko z prsníka "vyťahovalo". Bábätko sa preto "odpája" z prsníka alebo zaspáva na prsníku predčasne vtedy, keď sa tok mlieka spomalí - čiže reaguje na to, ako sa správa prsník. Preto sme vám odporúčali stretnúť sa osobne s laktačnou poradkyňou, prípadne, ak sa teraz nechcete s laktačnou poradkyňou stretnúť osobne, zvoľte si aspoň poradenstvo online formou, pretože to, aký tok mlieka bábätko zažíva pri dojčení, súvisí s tým, akým spôsobom sa prisáva k prsníku. Vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Preto sme vám v pôvodnej odpovedi odporúčali v kontakte s laktačnou poradkyňou zlepšiť prisatie bábätka a tiež stláčanie prsníka. Stláčanie prsníka je účinný spôsob, ako pomôcť bábätku získavať viac mlieka a zabrániť tomu, aby sa neskôr počas dojčenia neodpájalo a neprestávalo piť. Bábätká nie sú lenivé. Ak budú získavať mlieko, ostanú na prsníku. Ak sa tok mlieka spomalí a nie sú schopné ho regulovať, buď zaspia (novorodenci) alebo sa odťahujú od prsníka, hnevajú sa, plačú (staršie bábätká).

Ak spoločne s laktačnou poradkyňou urobíte všetky potrebné kroky pre zvýšenie prísunu materského mlieka z prsníka, vyhodnotíte spoločne s laktačnou poradkyňou pitie bábätka. Od tohto pozorovania by sa malo odvíjať rozhodnutie, či je potrebné zvyšovať tvorbu mlieka. Ak je potrebné zvyšovať tvorbu mlieka, nemá zmysel piť viac tekutín, než sa vám žiada, toto tvorbu mlieka neovplyvňuje, hoci sa to často traduje. Rovnako čaje, či meltu, piť môžete, ale ak je potrebné skutočne tvorbu mlieka zvýšiť, odporúčame vám použiť univerzálne fungujúce prostriedky:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Zvyšovanie tvorby mlieka by však vždy malo ísť ruka v ruke so zlepšovaním dojčenia, pretože inak sa nepodarí odstrániť pôvodnú príčinu znižovania tvorby mlieka (nesprávne prisatie).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Líné miminko pri kojeni