Hrčky a bolesť prsníku

Eliska    01.02.2021, 09:35

Dobrý deň, synček je plne dojceny, bude mat tri týždne. Minuly týždeň sa mi urobila hrcka na prsníku, riadila som sa inštrukciami s vašej stránky, ale po tyzdni hrčka nezmyzla a zväčšila sa, ma asi 5x5cm a dnes sa mi urobili ďalšie malé hrcky smerom k podpazusiu. Veľmi to boli, odsat nejde nič. Pluzgier nevidím na bradavke. Nahrievam, masírujem, prikladám a nič. Da sa to nejako “odstrániť”? Ďakujem

Milá Eliška,

hrčky v prsníkoch majú veľa rôznych príčin. Cez internet sa hrčky v prsníkoch nedajú diagnostikovať, a preto aj nie je možné ponúknuť jednoznačné riešenie. A to špeciálne v situácii, ak hrčky pretrvávajú dlhšie ako 1 - 2 dni.

V tých najjednoduchších prípadoch ide pravdepodobne o upchatý mliekovod, ktorý by sa však vo väčšine prípadov mal vyriešiť sám od seba v priebehu 1 - 2 dní. Upchaté mliekovody sa častejšie vyskytujú pri ženách, ktoré majú veľké množstvo mlieka, a ak sa niektoré miesto nedostatočne vyprázdni v dôsledku nesprávneho prisatia bábätka, môže sa mliekovod upchať. Na vyriešenie takejto situácie pomáha v prvom rade dojčenie, počas ktorého budete stláčať dané miesto:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

A kľúčové je stretnutie s laktačnou poradkyňou osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože najdôležitejšou súčasťou riešenia situácie so zablokovanými mliekovodmi je zlepšenie prisatia bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Tento krok je dôležitý aj preto, že situácia so zablokovanými mliekovodmi často súvisí s bolesťami bradaviek a preto s laktačnou poradkyňou prejdite aj túto oblasť.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Niekedy si situácia s upchatými mliekovodmi vyžaduje viac času a trpezlivosti, ale postupne k uvoľneniu dôjde. To, čo vám môže pomôcť, je popísané v tomto dokumente o upchatých mliekovodoch. Môže vám pomôcť v prvom rade odpočinok, teplo, stláčanie daného miesta počas dojčenia, masáž a trpezlivosť.

Ak by hrčky pretrvávali, treba zvážiť iné príčiny hrčiek. Ak budu pretrvávať viac ako dva týždne a nebudú sa zmešovať, treba ich vyšetriť a vyhodnotiť. Môže ísť o galaktokélu, absces a podobne. Medzi spôsoby, ako diagnostikovať hrču v prsníku, ktorá sa nezmenšuje a nemizne, patrí ultrazvuk, mamogram, CT alebo MRI, prípadne aspirácia, ak sa predpokladá, že v hrčke sa nachádza tekutina.

Prečítajte si aj túto odpoveď na podobnú otázku:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=51



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hrčky a bolesť prsníku