Veľmi časté nočné dojčenie

Dadka    28.11.2021, 11:34

Dobrý deň, rozhodla som sa Vám napísať a požiadať Vás o radu, pomoc pretože už som zúfalá. Mám 9 mesačneho syna ktorý bol plne dojčený od narodenia. Aktuálne už cez deň papá príkrmy, jogurtíky a podobne. Problém je ten že som ostala znova neplánovane tehotná. Aktuálne je to 8tt no a syn posledných pár týždňov začal byť neznesitelný čo sa týka nočného kojenia. On vstane každú jednu hodinu niekedy aj častejšie a vyžaduje si prsník. Cumlíky mi nechce, keď sa preberie mrnčí a upokojí ho až prsník. Že by ho používal čisto namiesto dudlíka si nemyslím lebo niečo si potiahne vypluje, otočí sa a spí ďalej. Počas dňa tiež zaspáva bez prsníka. Napadlo ma že možno z dôvodu tehotenstva môže byť mlieko slabšie alebo menej. Skúsila som teda na noc zarábať umelé mlieko aby sa poriadne napapal. Ešte pred tým som skúšala aj krupicu. No bezúspešne stále sa mi v noci budí veľmi často a ja už si neviem rady nielen že som naozaj veľmi vyčerpaná ale mám aj dosť silné až rezavé bolesti bradaviek. Už neviem ako si s tým poradiť. Za odpoveď Vám vopred ďakujem

Milá Dadka,

tvorba mlieka sa v tehotenstve vždy výrazne zníži vplyvom tehotenských hormónov a neexistuje spôsob, ako ju zvýšiť. Napriek tomu má obrovský zmysel pokračovať v dojčení a urobiť kroky, aby ste vládali pokračovať. Ak matka otehotnie pri staršom bábätku, zníženie tvorby mlieka už nespôsobuje žiadny problém, ale ak ide o malé bábätko v čase kedy s jedlom ešte len začína, potom je dôležité urobiť kroky pre zvýšenie kalorického príjmu dieťaťa, pretože na dojčenie ako na jediný zdroj potravy pre bábätko sa v tejto situácii nedá spoliehať. Súčasne zníženie tvorby mlieka ovplyvňuje aj prisatie bábätka, ktoré tým pádom môže poškodzovať bradavky. V tejto situácii vám odporúčame čo najskôr sa poradiť s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne prešli možnosti preliečenia boľavých bradaviek. Je tiež možné čiastočne túto bolesť zlepšiť, ak:

  1. Si budete dávať pozor na prisatie a polohu, v ktorej sa vaše dieťatko dojčí. Prisuňte telo dieťatka k svojmu telu. Zaistite, aby brada bábätka bola zaborená do prsníka a nos sa prsníka nedotýkal. Staršie deti nemusia tolerovať zmeny polohy, skúste urobiť aspoň drobné úpravy. Toto sa týka aj dojčenia v noci.
  2. Si budete všímať, či sa bolesť objavuje aj po dojčení – napríklad pálivá či pulzujúca bolesť po dojčení alebo medzi dojčeniami môže byť prejavom vazospamu. V takom prípade je možné na bradavke sledovať zmenu farby pokožky z ružovej na bielu a potom naspäť. Udržiavajte prsníky v teple, čo najviac sa chráňte pred zmenami teploty v oblasti prsníkov.
  3. Môže pomôcť, keď budete užívať B-komplex v kombínacii s vitamínom B6.
  4. Pred dojčením aj po dojčení môžete na bradavku aplikovať malé množstvo olivového oleja.
  5. Pektorálna masáž. Laktačná poradkyňa MAMILY vám ukáže, ako môžete využívať na zlepšenie bolestivosti pektorálnu masáž na masírovanie svalov okolo prsníkov tesne pred dojčením aj po dojčení.
  6. Strečingové cvičenia môžu taktiež pomôcť. Tieto cvičenia sa týkajú chrbtových svalov a svalov šije. Môžete napríklad naťahovať ruky nad hlavou aj do boku.

Vyhnite sa tiež tomu, aby sa bábätko učilo nesprávnemu prisatiu rôznymi kapsičkami s príkrmami či pitím z pohárikov, z ktorých bábätko musí sať. Vodu dieťaťu teda podávajte z normálneho otvoreného pohárika (bez náustkov a „sosáčikov“ či slamiek - pretože takéto nádoby sú len iná forma fľaše a sú zbytočné). Takzvané "tréningové" poháriky môžu zmeniť spôsob, akým sa dieťatko prisáva na prsník. Pri týchto pohárikoch, sa dieťa učí úplne iný typ satia. A dokonca je tento typ satia odlišný od zručnosti, ktorú potrebuje na to, aby vedelo piť z obyčajného otvoreného pohárika, takže tento pohárik netrénuje žiadnu zručnosť, ktorú dieťa bude neskôr v živote potrebovať. Tento vplyv je niekedy vidieť až po dlhšej dobe a niekedy sú prejavy negatívneho vplyvu takýchto "tréningových pohárikov" také, že ich ľudia priamo nepripíšu tomu, že pohárik pred určitou dobou začali používať.

Čo sa týka nočného dojčenia, mliečna kaša nie je žiadny zázračný prostriedok na celonočný spánok bez ohľadu na reklamy, ktoré sa vás o tom snažia presvedčiť. Umelé mlieko už bábätká po 6 mesiaci nemajú dostávať ani v prípade, že nie sú vôbec dojčené. Odporúčame vám v tejto situácii zamerať sa na to, aby sa počas dňa bábätko dostatočne najedlo, pri podávaní jedla sa zamerať na kalorické potraviny:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule

Pokúste sa bábätko kŕmiť jedlom aj v noci a s týmto vám môže prípadne pomôcť partner. Spite s bábätkom spoločne, aby ste mohli po prisatí bábätka spať ďalej (pre tento krok je dôležité preliečiť bradavky, pretože bolesť vám pochopiteľne nedovolí zaspať). Prečítajte si aj tento článok, z ktorého niektoré kroky alebo tipy môžu pomôcť zlepšiť aj vašu situáciu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

A ak by ste mali otázky týkajúce sa dojčenia v tehotenstve, preštudujte si tento článok:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/dojcenie-pocas-tehotenstva/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Veľmi časté nočné dojčenie