Menštruácia, ovulácia a upchaty mliekovod

Lenka    20.02.2022, 12:04

Dobrý deň, opäť sa na vás obraciam s otázkou a prosbou o pomoc. Dcéra 1,5 roka. Dojčena, nepoužívame cumlík ani fľašu. Pije vodičku cez slamku. Problém je taky, že každý mesiac sa mi počas menštruácie a ovulácie upcha mliekovod. Podarí sa mi ho uvoľniť, zbaviť sa bolesti, väčšinou v priebehu 24 hodín. Užívam aj lecitín. Inokedy nemám problém s upchatim len v prípade týchto hormonálnych zmien. Tento mesiac sa mi uvoľnil ale ešte cítim trosku bolesť pri dotyku a je to tretí deň. Prosím vás stretli ste sa s takýmto prípadom ze sa upcha len pri menštruácii? Nerada by som dcérku odstavila len už som zúfalá ze každý mesiac riešim takéto bolesti. Ďakujem

Milá Lenka,

počas menštruácie a ovulácie sa mierne znižuje tvorba mlieka na hormonálnom podklade. Za normálnych okolností toto zníženie nespôsobí žiadnu zmenu v dojčení. Avšak v prípade, že tvorba mlieka je znížená, môže toto mierne zníženie situáciu ešte viac vyostriť. Je pochopiteľné, že prežívať dvakrát do mesiaca nepríjemné zablokovanie mliekovodu, vytvára otázky, ako ďalej pokračovať v dojčení za takýchto okolností. Náš návrh riešenia by bol urobiť kroky, ktoré by pomohli dojčenie zlepšiť a zvýšiť tvorbu mlieka, čo by spolu s ďalšími opatreniami malo pomôcť v prevencii opakovaného zablokovania mliekovodov. Odporúčame vám tieto kroky riešiť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili faktory, ktoré môžu tvorbu mlieka znižovať:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

najmä tento zoznam faktorov, ktorý sa týka typických príčin zníženia tvorby mlieka pri starších deťoch:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Vyhodnoťte tieto faktory spoločne s laktačnou poradkyňou a porozprávajte sa o možnostiach odstránenia možných príčin. Napríklad pitie tekutín slamkou ovplyvňuje spôsob, akým sa bábätko prisáva k prsníku a toto (často spolu s ďalšími faktormi, napríklad, ak sa dieťatko tohto veku dojčí len párkrát denne alebo sa prestane dojčiť v noci) môže byť dôvod, pre ktorý tvorba mlieka poklesne tak, že počas ovulácie a menštruácie to spôsobí zablokovanie mliekovodov.

Je pravdepodobné, že v tejto situácii je vhodné zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Spoločne s laktačnou poradkyňou prejdete aj ďalšie faktory, ktoré by mohli pomôcť začať situáciu zlepšovať:

a) ak sa upchatie opakuje stále na rovnakom mieste, môže vám pomôcť, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu. Nechlaďte prsníky.

c) Počas dojčenia stláčajte miesta, ktoré sa zle vyprázdňujú, rukou.

d) Pokračujte v užívaní lecitínu. Dávka je 1200 mg 4x denne.

e) skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú

f) jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s dieťaťom v posteli, dojčiť ho a spať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Menštruácia, ovulácia a upchaty mliekovod