Dcérka sa odmieta prisať

Martina    03.07.2022, 21:23

Dobrý deň, dcérka má dva mesiace a od narodenia sme nikdy nemali problém s dojčením, minulý týždeň začala odmietať môj prsnik najskôr to bolo len pri jednom kŕmení keď som jej priložila bradavku k ústam začala sa vrieť,.odsťahovať a neskôr aj strašne plakať až som ju musela utíšiť na rukách a tak zaspala keď sa zobudila hneď si opäť pýtala jest a nebol problémy potom bol dva dni pokoj tak som to neriešila,po dvoch dňoch to bolo zase v tom istom čase poobede, ale od piatku sa to zhoršilo od poobedia sa už nechcela prisat vôbec plakala hodinu v kuse a to podotýkam, že je to naozaj veľmi zlaté dieta, skoro vôbec neplače, pekne spinka a doteraz aj pekne papala. Trvalo to celú noc a doobedie, prsia ma už boleli, veľmi sa mi nalievali, tak mi manžel išiel kúpiť odsavcku, mlieka som mala viac než dosť dala som ho do fľašky mala vypila cca 100ml a bol kľud. Samozrejme stále skúšam prikladať, ale už ma voči mne akokeby averziu len vytiahnem prsnik a už vytáča hlavu na druhú stranu. Sledujem ju počas spánku a keď už vidím ze otvára ústa snažím sa priložiť aj otvorí ústa, ale keď zistí co to je otočí hlavu. Cumlik používame veľmi málo. Dva dni potom ako to všetko začalo som dostala menštruáciu. Momentalne ju krmim len z fľaše, ale stále jej dávam moje mlieko, no neviem do kedy budeme takto schopné fungovať, keďže ona si pýta jest veľmi nepravidelne keďže bola zvyknutá jest kedy chce a ja nemám vždy odsate mlieko keďže za tri hodiny som schopná odsat len 100ml.

Milá Martina,

správanie bábätka, ktoré popisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Podrobné vysvetlenie tejto situácie nájdete aj v našom podrobnom článku s názvom Prečo niektoré bábätká odmietajú dojčenie.

Niekedy sa zníženie tvorby mlieka prejaví tým, že matka veľmi skoro po pôrode dostane menštruáciu a dieťa je pri dojčení počas menštruácie nespokojné.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Aké kroky môžu pomôcť túto situáciu riešiť

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál. Spoločne s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

sa porozprávate aj o možnostiach, ako nakŕmiť bábätko bez nutnosti použitia fľaše a ako ho utíšiť bez toho, aby bolo nutné použiť cumlík. Aj fľaša, aj cumlík menia spôsob, akým sa bábätká prisávajú a toto môže spôsobiť, že sa následne znižuje tvorba mlieka.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s laktačnou poradkyňou, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dcérka sa odmieta prisať