Je velky rozdiel medzi 'plnohodnotnym' kojenim a podavanim odsateho mlieka?
Otázka
Vek malej 9 mesiacov (narodena ale predcasne v 30tt, cize len 7 a pol korigovane). Krmena len odstriekanym mojim mlieckom. Chcem sa spytat ci sa meni kvalita mliecka pri kojeni a pri odsavani?Malu som kojila len cca 3 mesiace kym nam to ak to tak smiem nazvat v nemocnici nepokazili flaskou, kedze bola resuscitovana a mala stale problemy s nepravidelnym dychanim (v 4.mesiaci) tak ju krmili zasadne z flase (nastastie s mojim odsatym mlieckom). Aby sa vraj nezadychvala, nechcem to komentovat ani detailne rozoberat, no vtedy skoncilo nase kojenie, nastastie sa mi ale mliecko podarilo zachranit pravidelnym odsavanim, odsavam uz teda 9 mesiacov a mam ho tak akurat pre malu, chcem sa teda opytat, ci v odsatom mliecku dostava tak vsetky potrebne latky (aj kvoli imunite) akokeby bola kojena?Alebo je v tom rozdiel?Mala nebola doteraz ockovana a u malej sa objavil tazky atopicky ekzem, a nasa lekarka nam doporucila prejst na mliecko umele HA, no ja sa tomu dost branim no bolo mi povedane, ze uz to co dostat mohla (v ramci imunity) uz dostala a zvysok je uz len o krmeni, napani (teda prijati vsetkych potrebnych latok pre jej vyzivu). Uz mesiac dostava aj 1x denne prikrm, no nechcem jej davat zbytocne vela prikrmov, kym mam dostatok mliecka mi to pride bezdovodne. Prosim poradte mi. Ci teda ide len o nutricnu stranku (kedze vraj 'LEN' odsavam mliecko a ' nekojim skutocne' ) Alebo ako to teda je. Dakujem velmi pekne.
Odpoveď
Milá Miroslava,
to, že svojmu bábätku dávate materské mlieko namiesto umelého mlieka, má nesmierny význam vo všetkých smeroch. V situácii, keď sa vaše bábätko narodilo predčasne, je to, že má materské mlieko, mimoriadne dôležité pre jeho výživu, jeho rast, jeho imunitný systém, jeho mozog, jeho tráviaci systém, pre jeho kosti, pre jeho oči, pre jeho inteligenciu. Vplyv materského mlieka je nedoceniteľný, to, čo pre svoje bábätko robíte, je dôležité pre jeho zdravie z krátkodobého ako aj dlhodobého pohľadu. Materské mlieko obsahuje viac ako tisícku zložiek, ktoré umelé mlieko nikdy obsahovať nebude. A tieto zložky sa nachádzajú aj v odsatom materskom mlieku. Umelé mlieko vaše mlieko, ktoré bábätku dávate, nikdy nenahradí. Po celú dobu podávania materského mlieka bude toto mlieko poskytovať týchto viac ako 1000 látok a to by ste umelým mliekom nikdy nepokryli. Pozrite si rozdiel medzi zložením materského mlieka a umelého mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/zlozenie-mm/
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/fakty/
Neexistuje vek dieťaťa, v ktorom by preňho umelé mlieko bolo vhodnejšie ako materské. Práve naopak. Umelé mlieko po 6 mesiaci veku prestáva mať akékoľvek opodstatnenie, pričom materské mlieko bude vždy veľmi významné pre imunitný systém dieťatka, pre ochranu pred chorobami, pre jeho rast, výživu a vývoj. Preto pokračujte a dávajte i naďalej svojmu bábätku materské mlieko.
V danej situácii to bolo najlepšie riešenie aj pre zdravie vášho dieťaťa, aj pre vaše zdravie. Pri odsávaní, skladovaní a ohrievaní materského mlieka sa síce niektoré látky v materskom mlieku ničia, ale napriek tomu v materskom mlieku zostávajú spomínané tisícky látok, ktoré v umelom mlieku nie sú a ani nikdy nebudú.
Okrem toho poznáme prípady, keď sa aj po tom všetkom, čo sa stalo v minulosti, takéto deti pri vytváraní príležitostí, znova prisali a pokračovali v dojčení. Buďte s dcérkou v kontakte koža na kožu a umožnite jej, aby zažívala príjemné pocity v takomto kontakte s vami. Ak bude zaspávať alebo sa zobúdzať v kontakte koža na kožu, v blízkosti vášho prsníka, možno sa raz stane, že sa prisaje.
Umelé mlieko, vrátane HA mlieka, pre dieťa veku vašej dcérky neprináša žiadne pozitíva, ani jedno jediné. A to ani v prípade, že dcérka má atopický exém. Nie je zrejmé, akým mechanizmom by malo umelé mlieko akýmkoľvek spôsobom zlepšovať atopický exém, nehovoriac o tom, že to, že dcérka má atopický exém nespôsobuje materské mlieko, ktoré jej teraz podávate a že materské mlieko obsahuje dôležité látky, ktoré jej pomáhajú pri problémoch s atopickým exémom. Atopický ekzém je preto "atopický", že nie je známy jeho pôvod a ani nie je úplne zrejmé, čo ho zlepšuje či zhoršuje. Pravdepodobne budú obdobia, keď atopický ekzém bude v lepšom stave a potom zase v horšom.
Umelé mlieko z výživového hľadiska je pre dieťa v jej veku zbytočné a škodlivé – prečítajte si viac v tomto článku:
http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/
Pokračujte v odsávaní a podávaní mlieka dcérke, vytvárajte príležitosti, aby sa prisala na prsník, ak bude mať záujem, a postupne umožnite dcérke zoznamovať sa s príkrmami, tak, ako to robia deti, ktoré sa narodili v termíne – omnoho dôležitejší než kalendár a vek dieťaťa je fakt, že dieťa samotné má záujem o príkrmy. Prečítajte si článok o tom, ako príkrmy zavádzať:
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/
V tomto veku môžete dcérke začať dávať materské mlieko do príkrmov a postupne odstrániť používanie fľaše, čo môže zvýšiť jej šance na to, aby sa prisala na prsník.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu