Bolave prsniky, plac pri kojeni

Martina    16.12.2021, 15:02

Dobry den, Mam 5 tyzdnoveho syna, ktory je od zaciatku iba dojceny. Niekolko tyzdnov mame problem k papnim vecer okolo 19-20 hodin. Vacsinou je krmenie cely den bez problemov. Pekne sa prisaje a napapa ale ako pride vecer, tak je to velky problem. Hned ako zacne tahat tak sa rozplace, zacne sa odtahovat a odmieta jest (toto robi aj hodinu). Je to neustaly boj. Cez den ma prestavky medzi krmeniami aj cez 3 hodiny a myslim ze mam vecer moc mlieka a to sa mu nepaci. Ale neviem co s tym mam robit. V prvom rade mam potom strasne naliate a bolave prsia ( na 90% iba prave). Odsavat nechcem, lebo sa bojim, ze sa mi bude tvorit este viac mlieka ale musim lebo kym z prsnika neodstriekam tak on sa vobec neprisaje. Ako to mam vyriesit? Dakujem pekne za radu

Milá Martina,

niekedy bývajú bábätká večer nespokojnejšie preto, že sú unavené a predráždené z celého dňa a niekedy je možné túto nespokojnosť zmierniť tým, že sa dá bábätku počas dňa veľa príležitostí na fyzický kontakt s matkou, ideálne aspoň nejakú časť dňa aj kontakt koža na kožu, pretože toto pomáha bábätku regulovať spánkové cykly a príjem potravy. Bábätká v tomto veku nevydržia dlho hore a prakticky takmer celý ich čas bdenia sa spája s dojčením. Keď sa nadojčia, do pomerne krátkej doby (približne 45 – 60 minút) by už znova mali spinkať. Ak sa tak nedeje, alebo po tom, čo zaspia, sa precitnú po položení a toto sa počas dňa opakuje, často bývajú večer veľmi nervózne a nespokojné.

Jedna z častí riešenia by preto mala spočívať v tom, že môžete vytvárať príležitosti pre to, aby bábätko najneskôr do hodiny od precitnutia znova spalo a aby jeho spánkové cykly boli kontrolované kontaktom s vami. Keď bábätko zaspí, nechajte ho dobre sa vyspať, čomu môžete pomôcť tým, že ho necháte spať na prsníku alebo ho budete udržiavať v spánku nosením v nosiči či šatke.

Okrem toho však správanie bábätka, aké popisujete vy, typicky ešte súvisí aj s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Pre potvrdenie tejto možnej príčiny je kľúčové stretnúť sa osobne s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Toto stretnutie je dôležité aj preto, aby ste odlíšili, či skutočne ide o reakciu na zníženie toku mlieka a aj preto, aby vás laktačná poradkyňa naučila v osobnom kontakte, ako vyhodnotiť pitie bábätka a jeho správanie s ohľadom na tok mlieka. Pretože je pochopiteľné, ak sa vám táto teória zdá nepravdepodobná, vzhľadom na to, čo vidíte vy pri správaní svojho bábätka a vzhľadom na naliatie prsníkov. Ak by však bábätko nezvládalo prílišný tok mlieka večer, otázka je, prečo tento tok mlieka zvládalo prvé týždne po narodení. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať. Typické pre tieto bábätká býva, že sa takto začnú správa v období okolo 2-3 mesiaca života a typické je tiež, že toto správanie je vypuklejšie cez deň a menej vypuklé v noci alebo v stave polospánku a rovnako typické je, že tieto bábätká môžu začať odmietať určité polohy pri dojčení.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je obmedzovanie dojčenia, vytváranie intervalov medzi dojčeniami, používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál. Zvýšenie tvorby mlieka zlepší ochotu bábätka ostať na prsníku a dojčiť sa, aj keď budete dojčenie ponúkať. Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie. Zamerajte sa na denné spánky, aby bábätko spinkalo do približne hodiny po zobudení a aby spalo dostatočne dlho, aby sa nezobudilo, napríklad zložením dole  z prsníka, či položením do postieľky. Skúšajte ho večer prisávať k prsníku hneď, ako to bude možné, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať a porozprávate sa tiež o tom, ako riešiť naliatie prsníkov v prípade, že bábätko dojčenie odmietne.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolave prsniky, plac pri kojeni