Odstavit a riesit slabe pribranie na gastro?

Linda    27.12.2021, 21:15

Dobry deň, dojčim bez problemov uz 11 mesiacov, dudel ani flasku nepouzivame, dietatko zaspava vylucne pri dojceni a v noci sme 5-6 krat hore. Dieta je spokojne, veselé, sikovne - co nam povedala aj samotna pediatricka..je pravda ze nie je velky ,,papkac,, zo vsetkeho ochutnava pocas celeho dna...no najradsej ma moje mliecko. Problem nastal ked mi priatelka( ktora ma dve deti nikdy nekojila je zasadne za umele mlieko) povedala ze vraj je dieta strasne male, mam odstavit a ist na gastro..ze mam slabe mlieko...a ze je zakrpatena, ze nezje poriadne nic len vsetko ochutnava...je pravda ze ma dcerka 7500 g...narodila sa z 2800g ale s manzelom sme obaja velmi nizky ...a teraz uz tyzden moc nepapa, ale idu jej zas aj zuby....ale v dojceni problem nemam....je ozaj nizka hmotnost a treba ju odstavit a riesit priberanie na gastre? ,,Vraj,, jej deti na umelom mlieku uz davno mali po 10 kilov...som zmetena, lebo napriek nizsiemu apetitu do jedla je malinka aj tak sikovna spokojna a na prsniku pije vydatne... Co mi odporucate? Je to normalne ? Odstavit? Neodstavit? Dakujem za odpoved...

Milá Linda,

vaše bábätko sa správa úplne normálne. Je typické, že bábätká v období rastu zúbkov alebo choroby, dočasne odmietajú jedlo úplne, alebo zjedia len veľmi málo. Rovnako je typické, že deti v tomto veku jedlo ochutnávajú, skúšajú rôzne chute, vône, konzistenciu potravy a nezjedia veľké množstvá jedla. Dôležité je, či bábätká naďalej priberajú a prospievajú a toto je možné zabezpečiť dostatočným príjmom materského mlieka.  Priberanie vášho bábätka sleduje počas celého jeho života pediatrička, ktorá je s priberaním a prospievaním bábätka spokojná. Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). 11-mesačné dojčené dievčatko môže mať 7,5 kg. Toto samo o sebe neznamená, že nepriberá dostatočne, alebo že má mať 10 kíl a že má dostávať umelé mlieko, hoci neetický marketing výrobcov umelej výživy je silný a v spoločnosti, v ktorej sme stratili kultúru dojčenia, ľudia uvažujú z hľadiska toho, čo poznajú – kŕmenia bábätiek umelým mliekom.

A v prípade, že by aj skutočne išlo o bábätko, ktoré by priberalo nedostatočne (čo podľa vašej otázky nie je prípad vášho dieťatka), riešením nikdy nie je ukončenie dojčenia a podávanie umelého mlieka.

Umelé mlieko by podľa Svetovej zdravotníckej organizácie po 6 mesiaci nemali dostávať už ani deti, ktoré vôbec nie sú dojčené:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí. Jedným z rizík nedojčenia a používania umelej výživy je aj zvýšené riziko obezity v detskom alebo aj dospelom veku.

Neexistuje nič také, ako „slabé mlieko“. Na svoje mlieko sa môžete vždy spoľahnúť, materské mlieko je "šité priamo na mieru" každého bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. Navyše oproti umelému mlieka, v ktorom sa typicky nachádza približne 70 látok, materské mlieko obsahuje viac ako 4000 látok, z ktorých mnohé nie je možné získať zo žiadneho iného zdroja potravy, obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunity a plnia mnohé iné dôležité funkcie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/zlozenie-mm/

Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka. Samotné satie na prsníku napomáha správnemu rozvoju tváre dieťaťa, najmä správnemu formovaniu zubných oblúkov, podnebia, a tým vplýva na postavenie zubov a následne na zdravotný stav ústnej dutiny po celý zvyšok života človeka. Správne formovanie ústnej dutiny ovplyvňuje postavenie aj iných dôležitých súčastí hlavy dieťaťa – napr. veľkosti nosových štrbín, postavenie Eustachovej trubice, hltana atď. Dojčenie je mimoriadne dôležité v rozvoji mozgu dieťaťa.

Dojčenie naďalej pomáha regulovať činnosť srdiečka dieťaťa, jeho dýchanie, znižuje hladiny stresových hormónov a znižuje prežívanie bolesti. Z týchto dôvodov je to naďalej jednoduchý a rýchly spôsob ako utíšiť dieťa, ktoré sa fyzicky zranilo, či ho niečo rozľútostilo a najviac tieto funkcie matka ocení v nepríjemnom čase nejakej choroby či rastu zubov dieťaťa, keď je mrzuté, ubolené a často krát je dojčenie jediné, čo dieťa upokojí či uspí.

Pri dlhodobom dojčení dieťaťa je pre matku úžasné sledovať, ako sa postupne dieťa osamostatňuje a ako v čase prirodzeného odstavenia vidí, že dieťa samo z vlastnej iniciatívy skúša niektoré situácie, ktoré dovtedy vždy potrebovalo riešiť dojčením, vyriešiť samo a ako sa mu to čoraz lepšie darí. Istota toho, že ak sa mu to nepodarí, matka mu pomôže nastoliť znova rovnováhu, je zdrojom sebavedomia a stúpajúcej nezávislosti dojčeného dieťaťa. Takto sa môže dieťa pre ukončenie dojčenia rozhodnúť samo, postupne a v čase, keď je na to pripravené a kedy je zrelé riešiť rôzne životné situácie samo. Predstava, že sa toto nikdy neudeje a je potrebné dieťa v určitom veku odstaviť, pretože samo to nikdy neurobí, vychádza z nedostatku skúseností a praktických príkladov z okolia.

To, že pokračujete v dojčení svojho bábätka, je nesmierne dôležité pre jeho, aj vaše zdravie:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

Nedojčené deti, prípadne deti, ktorých dojčenie bolo ukončené príliš skoro, majú štúdiami dokázané štatisticky vyššie riziko toho, že budú častejšie choré, že ich choroby budú mať ťažší priebeh, že niektoré choroby pravdepodobnejšie dostanú, že ich liečba bude trvať dlhšie, že budú mať horšie výsledky v škole, budú sa horšie správať, majú vyššie riziko obezity, srdcových ochorení, horší vývin zraku, čeľuste, ústnej dutiny, vyššie riziko ekzémov. To, že to nevidíme vždy pri každom nedojčenom dieťati, neznamená, že to neplatí pre nedojčené deti ako skupinu. Ale to nie je všetko, nedojčenie prináša riziká aj pre zdravie matky. Dojčenie je pre matku zdravé. Málo sa o tom hovorí. Ženy by mali okrem iného dojčiť aj pre svoje zdravie. Dojčenie patrí medzi hlavný nástroj prevencie rakoviny prsníka. Všetky kampane zameriavajúce sa na prevenciu rakoviny prsníka by sa mali zamerať na dojčenie. Dojčenie je tiež prevenciou pre rakovinu vaječníkov, maternice a endometria, chráni proti osteoporóze, znižuje potrebu inzulínu diabetičiek počas dojčenia, spravidla odďaľuje návrat plodnosti a na dlhú dobu potláča ovuláciu, dojčiace matky po pôrode spravidla ľahšie schudnú. Mnohým zdravotným problémom, s ktorými ženy neskôr v živote bojujú, by sa dalo zabrániť dojčením.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstavit a riesit slabe pribranie na gastro?