Malé příbytky

Lucie    06.01.2022, 22:29

4 měsíce Jen kojím, bolesti prsou nemám Chtěla bych se prosím zeptat můj syn je od prvních týdnů dosti hubený. Momentálně (4 700g) délka 64 cm, manžel i jeho bratr měli v dětství problém s přibíráním. Oba mají 1,90 cm Kojím když je vzhůru co půl h . Když spí vydrži i 2,5 h večer i dele. Mohu 5 měsícem začít přikrmovat aby váha šla více nahoru? Lékařka je nespokojená ordinuje odběry a já jsem velmi vystresovaná. Syn se směje krásně pase koníčky zajímá se o vše okolo drží hračky v ruce. Co prosím mohu udělat ještě pro jeho zvýšení váhy? A jak začít dokrmovat? Děkuji mockrát

Milá Lucie,

zo samotného jedného údaja o hmotnosti nie je možné posúdiť priberanie ani dojčenie.  Pre posúdenie priberania bábätka je kľúčové vyhodnotiť ďalšie faktory, okrem iného aj všetky ostatné existujúce údaje o hmotnosti bábätka a príslušný vek, kedy boli odvážené a hmotnosť bábätka vyhodnocovať v kontexte ďalších faktorov, ktoré vám odporúčame vyhodnotiť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Medzi tieto faktory patrí:

a) pauzy v brade pri pozorovaní dojčenia - inými slovami, ako vyzerá pitie bábätka a ako výdatne pije. Toto môžete porovnať s našimi videami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

b) okrem toho je mimoriadne dôležité, ako sa bábätko pri dojčení správa - ak je vo všeobecnosti spokojné, neodťahuje sa, pije, bez problémov sa prisáva, má záujem o dojčenie, dojčí sa podľa svojich potrieb, dojčí sa dostatočne často s pauzami v brade a nemá pri dojčení žiadne iné problémy, potom toto môže byť faktor, ktorý poukazuje na to, že dojčenie je v poriadku.

c) prečítajte si tento dokument a skontrolujte, či žiadne z vymenovaných dôvodov pre zníženie tvorby mlieka nenastali vo vašom prípade:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Ak by bábätko skutočne nepriberalo dostatočne, toto má príčinu. A tou nie je nedostatočná kvalita vášho materského mlieka. Najčastejšou príčinou nedostatočného hmotnostného prírastku výlučne dojčených detí je nedostatočný príjem materského mlieka. Preto prvou voľbou riešenia takejto situácie by mali byť kroky, ktoré pomôžu zvýšiť príjem materského mlieka zo strany bábätka. Aj preto je kľúčové skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou, pretože v prípade, že by toto bolo indikované, dokáže vám s týmto pomôcť. Ak bude bábätko získavať dostatok materského mlieka, bude dostatočne priberať. Iba v prípade, že sa vyčerpali všetky ostatné možnosti pre zvýšenie príjmu materského mlieka a momentálne toto nie je možné optimálne zlepšiť, pripadá do úvahy predčasné podávanie kalorického jedla. Ale udržanie výlučného dojčenia má obrovský zmysel a ak by to bolo potrebné, existujú kroky, ako zvýšiť príjem mlieka tak, aby bábätko dostatočne priberalo. Znova však pripomíname, že z vašej otázky toto nie je možné posúdiť, pretože samotný údaj o hmotnosti, ktorý ste zaslali, je možnou normálnou hmotnosťou 4-mesačného dieťaťa. Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Malé příbytky