Neviem pouzit odsavacku

Iveta    25.01.2022, 13:01

Dobry den, chcela by som poradit v probleme s odsavackou. Prvy syn bol po porode chory nevladal sat a ja som nedokatala pouzivat odsavacku, co viedlo k naliatiu prsnikov a naslednym problemom (pichali mi oxytocin, davali ladove zabaly atd). Ked sa vyliecil, kojenie bolo bezproblemove. Teraz cakam druhe dieta a chcela by som po narodeni predist pripadnym problemom, ak bude treba zas docastne odsavat. Su nejake moznosti, ako sa naucit oddavat odsavackou? Mala som manualnu aj elektricku, sposobovalo mi to vsak akurat bolest ale neodsalo takmer nic, techniku som mala dobru. Manualne odstrekovanie podobne-odsala som malo ale stlacanim prsnikov som velmi nastimulovala tvorbu mlieka, ktoreho som sa nasledne nemala kao zbavit. Ako mam docielit, aby som vedela odsavat? Dakujem

Milá Iveta,

v tejto situácii vám odporúčame osobnú návštevu profesionálnej laktačnej poradkyne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste si spoločne ukázali, akým spôsobom môžete mlieko odstriekavať ručne. Ukázať používanie odsávačky nebude v tehotenstve jednoduché, vzhľadom na to, že momentálne je tvorba mlieka vplyvom tehotenských hormónov významne znížená. Je efektívnejšie ukázať si techniku ručného odstriekavania. Na osobnom stretnutí môžete spoločne teoreticky riešiť aj použitie odsávačky a laktačná poradkyňa vám môže byť nablízku po pôrode, ak by bolo potrebné odsávačku skutočne použiť.

Okrem toho vám odporúčame stretnutie s laktačnou poradkyňou aj preto, aby ste sa dozvedeli o ďalších dôležitých krokov v prevencii prílišného naliatia prsníkov a bolesti, ktorú ste museli zažiť pri prvom dieťatku. Odsávanie alebo odstriekavanie mlieka totiž nie je bežnou súčasťou dojčenia, malo  by sa používať len v niektorých špecifických situáciách. Pre to, aby novorodenec získaval v prvých dňoch po pôrode dostatok materského mlieka, je potrebné sústrediť na kroky, ktoré sú dôležité aj pre ostatné ženy v rámci prevencie problémov s dojčením. Prečítajte si tento dokument hovoriaci o tom, čo je dôležité pre správny začiatok dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

Spolu s poradkyňou prejdete jednotlivé kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najlepšie. Po pôrode môžete s poradkyňou skontrolovať, či je všetko v poriadku a v prípade, že by aj pri druhom bábätku nastala špecifická situácia, budete mať po ruke laktačnú poradkyňu s na mieru šitými odporúčaniami, pomocou a podporou, ktorá vám pomôže vyhnúť sa rôznym zásahom, ktoré situáciu nezlepšujú, naopak komplikujú.

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Neviem pouzit odsavacku