Kojení

Zuzana    28.01.2022, 23:00

Věk ditete 12 dni . Kojim jen z prsu a bradavky me boli. Vzdy po kojeni me obcas pali prso. Malej se napije z jednoho prsa 10 min a zdruhyho treba jen 5 min ale pak mi nechce nekdy spat a po pul hodine nebo po hodine chce znova pit. Doktorka mi rikala ze mam kojit po 3 hodinach ale nekdy to malej vyzaduje casteji. Jim pravidelne ale nevim jestli je to dostatecny a zda mu moje mleko staci. Trapi me vic to ze po kojeni me obcas pali to prso . A treba se i stane ze malej nechce spat 4-5 hodin a jen chce pit . Mam se zacit strachovat ? Dekuji

Milá Zuzano,

vaše mlieko dokáže synčeka zasýtiť, o tom nemusíte mať pochybnosti a toto neovplyvňuje to, akým spôsobom sa stravujete vy. Jedzte tak, aby ste zabezpečili svoju výživu, toto dojčenie neovplyvňuje. Neexistuje pojem "slabé mlieko". Materské mlieko je "šité priamo na mieru" každého bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunity a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka. Zloženie mlieka nezávisí od toho, ako veľa jete alebo ako zdravo či kvalitne sa stravujete. Ak nemáte chuť jesť viac, nenúťte sa od jedla. Vaše mlieko bude obsahovať všetky dôležité zložky, ktoré bábätko potrebuje pre svoj rast. Vaša výživa však ovplyvňuje vaše zdravie a napr. aj pocit dostatku energie.

V situácii, ktorú popisujete, je kľúčové riešiť bolesť pri dojčení a pálenie po dojčení. Táto situácia ale má riešenie. Dojčite svoje bábätko vždy, keď sa precitá, je nespokojné, má záujem sa prisať. Nie je nič horšie ako aplikovať pozorovania z kravského mlieka či umelého mlieka na dojčené deti a materské mlieko. Materské mlieko je iné, má iné vlastnosti a dojčenie funguje inak ako kŕmenie umelou výživou. Bábätká by nemali byť kŕmené podľa umelo nastaveného režimu. Či už ide o dojčené alebo nedojčené deti – predstava, že medzi kŕmeniami má uplynúť určitá doba (najčastejšie sa v tejto súvislosti hovorí o 3 hodinách), pochádza z nemocničných rutín, nie je výsledkom skutočných vedeckých odporúčaní. Bábätká majú potrebu byť dojčené kedykoľvek, keď o dojčenie prejavia záujem.

Pre dojčené dieťa je možnosť dojčiť sa kedykoľvek to bábätko potrebuje, teda podľa svojich potrieb jeden z hlavných faktorov, ktorý ovplyvňuje úspešnosť dojčenia. Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje, že „dojčenie podľa potrieb dieťaťa“ je kľúčové pre úspech dojčenia. Dojčenie sa vyvíjalo počas miliónov rokov evolúcie tak, že bábätku poskytuje nielen mlieko, ale reguluje rôzne telesné funkcie – teplotu, dýchanie, srdcovú činnosť, z tohto a mnohých ďalších dôvodov je pre ľudské mláďatá typické, že sa potrebujú dojčiť veľmi často a na prsníku ostávajú dlhú dobu. Materské mlieko túto potrebu bábätiek dokonale odráža vo svojom zložení a stráviteľnosti a preto nie je vôbec problém, ak bábätko nadojčíte kedykoľvek, nech od posledného dojčenia uplynie akýkoľvek časový interval. Nemusíte čakať a vytvárať intervaly medzi dojčeniami. Časté dojčenie nespôsobuje črevné problémy, ani hnačku – stolica dojčených detí je typicky riedka, môže byť aj spenená, vystreľujúca, toto všetko je v poriadku a neznamená to nič.

Odporúčame vám vyhodnotiť dojčenie v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak sa bábätko potrebuje dojčiť často, ale pritom by ste spoločne s poradkyňou vyhodnotili, že sa pri dojčení dostatočne výdatne napije, môže byť potreba častého dojčenia a kontaktu s matkou úplne normálnym dojčiacim správaním tohto bábätka a to, čo vám môže pomôcť, je nájsť spôsoby, ako skĺbiť túto potrebu bábätka s vašimi potrebami tak, aby ste mohli pri dojčení robiť iné potrebné práce, pretože toto je možné.

To, či je bábätko napapané, zistíte podľa našich videí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

pozrite si ich spolu s prečítaním nášho popisu. Tieto videá porovnajte s pitím svojho bábätka, ale omnoho lepšie by bolo, keby vás pitie naučila vyhodnotiť poradkyňa pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade aj vzhľadom na bolesti pri dojčení môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Spoločne s laktačnou poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa nepoškodzuje tkanivo bradaviek, čo je primárna príčina vzniku bolesti pri dojčení. Okrem toho s laktačnou poradkyňou prejdete, či v tejto situácii nie je potrebné bradavky aj preliečiť. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami. Bábätko v tomto veku by malo takmer celý čas svojho bdenia spájať s dojčením a je kľúčové po tom, čo sa výdatne nadojčí, ho nechať na prsníku zaspať alebo mu pomôcť zaspať nosením, hojdaním, či inými monotónnymi podnetmi. Porozprávajte sa s laktačnou poradkyňou o súvislostiach medzi dojčením a spánkom a krokoch, ktoré vám môžu pomôcť aj v oblasti spánku bábätka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok