Gencianova violet

Eva    04.03.2013, 11:23

Dobry den, odporucate gencianovu violet na bolestive bradavky i na soor pre babetko, chcela som ju, ale detska lekarka mi povedala, ze uz vyse 2 roku se neodporucava pre svoje karcirogenne ucinky a odporucila nizoral rozpusteny na vytiranie pusinky. Dokonce mi i ukazala clanok o gencianove violeti z ceskej republiky, rozhodnuti statniho uradu pre leky.

Milá Eva,

neexistujú dôvody na obavu.

Informácie o škodlivosti genciánovej violete sa opierajú o jedinú štúdiu z Austrálie, v ktorej sa zaznamenal zvýšený výskyt rakoviny pečene v skupine myší, ktoré prijímali obrovské množstvá genciánovej violeti počas 50 – 100% dĺžky ich bežného života. Pri tých, ktoré ju prijímali len počas 50% dĺžky ich bežného života nebol zaznamenaný zvýšený výskyt rakoviny pečene. Navyše nie všetko, čo platí o myšiach, platí aj o ľuďoch, nehovoriac o tom, že pri ľuďom ide o krátkodobé párdňové použitie a nie o dlhodobé pitie pohárov genciánovej violete.

Pre liečbu bolestivých bradaviek je potrebné vykonať viac než len aplikovať genciánovú violeť. Pri bolesti bradaviek je prvou líniou pomoci zlepšenie prisávania a polohy, potom sa môžu použiť prostriedky na liečenie bradaviek, ktoré nájdete tu:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Gencianova violet