Bábätko ma kuse pri dojčení

Lucia    23.02.2022, 18:58

5mesacny synček ma kuse pri dojčení. Ma uz dva dolne riadne zuby. Začal už včera. Robí to zatiaľ len na 1 prsníku. Aj hneď na začiatku a predtým aj pri konci. Neviem ako mu dat najavo však je maličký, ze ma to boli. Normalne mam zospodu bradavky odtlačok zubov. Cely čas počas dojčenia ani nedycham a som spotena. Teraz som dojcila a zasa to iste. Aj som zmenila stranu prisatia, lebo jednu mam boľavé a aj tak. Pichava bolest. Idu mu aj asi horné zuby. Tak je taky nervozny. Mliečka mam podla mna dosť lebo už ma skoro 9kg. Urobí to aj na začiatku aj pri konci. Čiže qj po napapani. Neviem ci skúsiť klobúčik, ale radšej si budem odsávat a dávať z fľaše. Trpnem co bude dalsie kojenie. Alebo mu dám častejšie prsník, aby ani ,,nechcel,, a nebude taky nervozny? Ďakujem

Milá Lucia,

bradavky môžu začať počas dojčenia bolieť aj neskôr po pôrode a táto bolesť dokáže byť strašná. Našťastie aj v tomto čase existuje pomoc. Hryzenie pri dojčení môže mať viaceré príčiny:

1. Niektoré bábätká hryzú, pretože sa matke znížila tvorba mlieka a ku koncu dojčenia, keď už vlastne poriadne nepijú, tak uhryznú. Vtedy je riešením zvýšiť tvorbu mlieka. Ak by ste chceli vyhodnotiť dojčenie z hľadiska výdatnosti pitia bábätka, odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Z toho, čo popisujete, je pravdepodobné, že kroky pre zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka by vám v tejto situácii mohli pomôcť. Takáto situácia sa paradoxne často stáva ženám, ktorých bábätká vynikajúco priberajú a ktoré majú od začiatku veľmi veľa mlieka, ale postupne sa tvorba mlieka pomaly znižuje v reakcii na to, ako je bábätko prisaté k prsníku. Dôvodom je, že s tým súvisí aj to, že bábätko je zvyknuté na rýchly tok mlieka a ak sa tento spomalí, tak bez ohľadu na ešte stále vysokú tvorbu mlieka, bábätko nemusí byť spokojné a reaguje tak, ako popisujú matky vo svojich skúsenostiach - rozplače sa, saje si pästičku, hnevá sa pri dojčení atď.

2. Niekedy sa bábätká ku koncu dojčenia hrajú a uhryznú. Niekedy bábätká hryzú, keď už na prsníku zaspávajú a strhnú sa zo spánku. Niekedy to môže súvisieť s rastom zubov. Toto väčšinou prejde samo od seba.

Na druhej strane, ak máte pocit, že bábätko poškodzuje bradavku priamo počas dojčenia, toto zúbky ako také robiť nemôžu, pretože dieťa, ktoré je prisaté k prsníku, má vyplazený jazyk, ktorý prekrýva spodné zúbky. Takže, ak vidíte na dvorci či bradavke otlačky zúbkov, toto sa deje preto, že bábätko v tom čase nie je prisaté, nedojčí sa s tým, že by pilo mlieko, len drží prsník v ústach zúbkami. A navyše zdravá bradavka vydrží veľmi veľa, takže ak vás dojčenie takto bolí, ide o viac, než len o poškodenie bradavky hryzením. Je pravdepodobné, že v tejto situácii bude kľúčové preliečiť bradavky. Bolesť, ktorú popisujete vy nemôže byť spôsobená len samotným hryzením a takéto poškodenie samo o sebe často spôsobuje, že bábätká hryzú. Takáto bolesť býva silná a je ju potrebné riešiť, pretože s takouto bolesťou je mimoriadne náročné pokračovať v dojčení. Existujú špeciálne postupy, ako takúto bolesť liečiť. Toto by bolo dobré odlíšiť v osobnom kontakte s poradkyňou, aby ste sa mohli aj porozprávať o spôsoboch liečby. Okrem toho, ak potrebujte pomôcť pri tom, aby ste sa vôbec odvážili dieťatko prisať, môžete si po celý dať nejaký liek od bolesti - ibuprofen či nejaký podobný liek, presne podľa dávkovania pre dospelých. Toto síce bolesť nevyliečiť, ale pomôže vám, aby sa dojčenie stalo znesiteľným, a dá vám to čas, aby ste mohli podniknúť ďalšie potrebné kroky.

Poradkyňu vyhľadajte čo najskôr, potrebujete okamžitú a intenzívnu pomoc, aby ste nemuseli siahať po riešeniach, ktoré sa síce ženám často odporúčajú, ale v skutočnosti situáciu nezlepšujú (napríklad použitie klobúčika, či odsávanie a kŕmenie bábätka fľašou) a znemožňujú ženám hľadať riešenia, ktoré pomôžu pokračovať v dojčení a pritom ho zlepšiť, aby sa odstránila bolesť a dojčenie bolo pomocou v starostlivosti o bábätko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bábätko ma kuse pri dojčení