Strácam mlieko?

Katarína    25.02.2022, 14:15

Dobrý den. Mlieko si odsávam dá sa povedať už od druhého týždňa narodenia môjho synčeka, kôli tomu, že mal silnú žltačku a bála som sa či dostatočne pije a je dehydrovaný a z dôvodu, že ma veľmi boleli bradavky..tak sme prešli na systém uplného odsávania a následne som ho odsatým mliekom kŕmila. Synček má teraz 2 mesiace, priberá veľmi dobre ale už 2 dni pozorujem, že tvorba mlieja sa znížila keďže stále som si odsala okolo150ml niekedy aj viac a to každé 2-3 hodiny a za noc 2x. Momentálne si odsajem ani nie 70ml. Strácam mlieko? Alebo je to v poriadku? Synčeka sol začala dokrmovať umelým mliekom lebo mu to nestačí.

Milá Katarína,

pri kŕmení bábätka odsatým materským mliekom existujú postupy, ktorými je možné podporiť udržanie dostatočnej tvorby mlieka:

1) Je možné navýšiť množstvo mlieka, ktoré odsajete. Základným princípom je odsávať pomerne pravidelne, minimálne 8-krát denne, aspoň 20 minút každý prsník a z toho aspoň jedno odsávanie by malo byť v noci. 

2) Pri odsávaní, keď po určitom čase prestane mlieko tiecť, môžete vystriedať prsníky a začať odsávať druhý prsník a potom sa znovu vrátiť k prvému. Takéto opakované vystriedanie prsníkov môže pomôcť zvýšiť množstvo odsatého mlieka. Je tiež možné, že by vám mohla pomôcť odsávačka, ktorá zároveň odsáva obe prsia naraz, v prípade, že existuje dôvod, aby ste odsávali dlhodobejšie.

3) Pri odsávaní môžete zároveň stláčať prsník, toto môže zvýšiť množstvo odsatého mlieka. Niečo podobné robia aj matky pri dojčení, môžete použiť rovnaký spôsob na stláčanie prsníka: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

4) Po odsávaní môžete skúsiť mlieko odstriekavať ručne, ručné odstriekavanie môže byť pri správnom spôsobe odstriekavania efektívnejšie ako odsávanie. Odstriekavaním sú ženy často schopné získať mlieko, ktoré by odsávaním nezískali.

5) Môžete skúsiť odsávať v kontakte koža na kožu s bábätkom, toto má potenciál zvýšiť tvorbu mlieka ako aj množstvo odsatého mlieka.

6) Môžete skúsiť odsávať bez toho, aby ste pozorovali, či mlieko v danom okamihu práve tečie alebo nie. Niekedy prílišné pozorovanie procesu odsávania neprospieva získavaniu mlieka. Spúšťanie a tok mlieka fungujú lepšie, ak sa žena necíti byť pozorovaná (ani sama sebou) a ak svoju pozornosť upriami na niečo iné (môžete si napríklad čítať alebo niečo pozerať). Spúšťanie mlieka je proces uvoľnenia, takže do tej miery, do ktorej sa to dá, skúste pri odsávaní odpútať svoju pozornosť od toho, že odsávate.

7) Ľahkosť a rýchlosť, s akou odsajete určité množstvo mlieka, do istej miery závisí od množstva mlieka, ktoré sa tvorí. Ak sa vám napriek pravidelnému a intenzívnemu odsávaniu nedarí odsávať potrebné množstvá, môžete skúsiť navýšiť tvorbu mlieka podpornými prostriedkami na zvýšenie tvorby mlieka: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

8) Pri odsávaní skúste prisunúť nástavec odsávačky čo najviac do prsníka tak, aby nikde nevnikal vzduch. Môže vám pomôcť, ak sa pri odsávaní mierne predkloníte. Odsávačku držte prisunutú do prsníka počas celej doby odsávania. Je možné skontrolovať, či odsávačku dávate na prsia správne a vychytať drobnosti, ktoré by zlepšili spôsob odsávania a následne aj množstvo odsatého mlieka.

9) Niektorým ženám fungujú niektoré typy či značky odsávačiek lepšie ako iné a neexistuje univerzálne pravidlo pre to, ktorej žene bude ktorá odsávačka lepšie vyhovovať či fungovať. Niekedy zvýšeniu množstva odsatého mlieka môže pomôcť použitie inej odsávačky.

10) Ak ste odsávačku kúpili z druhej ruky alebo už odsávačku používate dlhší čas, pokúste sa vylúčiť technické príčiny ako netesniace súčasti alebo znížený výkon odsávačky.

Okrem toho je možné pokúsiť sa urobiť kroky, ktoré by mohli bábätku pomôcť vrátiť sa k dojčeniu a stojí za to sa o to aspoň pokúsiť - poznáme bábätká, ktoré sa prisali aj v tomto veku a neskôr a so správnou pomocou by bolo možné urobiť kroky, aby po prisatí nebolo dojčenie bolestivé. Výrazne vám môže pomôcť osobná pomoc poradkyne pri dojčení. Odporúčame vám, aby ste si zo zoznamu poradkýň vybrali poradkyňu, ktorá vám priamo ukáže postupy, ktoré vám môžu pomôcť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Vo vašej situácii je možné pracovať na dvoch oblastiach:

1. prisatie bábätka k prsníku

2. tvorba materského mlieka, ktoré by bábätko mohlo piť

Do zvýšenia tvorby materského mlieka sa určite oplatí investovať. Každá kvapka materského mlieka je pre bábätko kľúčová pre to, aby sa jeho vývin približoval normálnemu správnemu rastu a vývinu. Iba vaše materské mlieko je "šité priamo na mieru" vášho konkrétneho bábätka a ideálnym spôsobom spĺňa jeho potrebu živín. V materskom mlieku sa nachádzajú stovky látok, ktoré sa nenachádzajú nikde inde a prispievajú k rozvoju mozgu, reči, zdraviu a správnemu fungovaniu celého tela. O vitamínoch, mineráloch a mnohých iných jedinečných látkach ani nehovoriac. Navyše obsahuje desiatky nenapodobiteľných látok a faktorov, ktoré zvyšujú jeho imunitu a plnia mnohé iné dôležité funkcie. Dojčenie je navyše omnoho viac než len prijímanie materského mlieka. Materské mlieko je svojím zložením unikátne a dokonalé.

Výdatná tvorba mlieka je práve ten krok, ktorý dokáže bábätku pomôcť zvýšiť ochotu skúsiť sa prisať k prsníku, takže zvlášť v terajšej situácii, kedy pokrývate takmer úplnú potrebu bábätka vaším vlastným mliekom, je veľká šanca, že sa podarí s dobrou pomocou bábätko znova začať prisávať. S oboma oblasťami - aj so zvýšením tvorby mlieka, aj s pokusmi o prisatie bábätka, by vám mala pomôcť poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte.

V rámci toho spoločne s poradkyňou urobíte toto:
1) Môže vám pomôcť, ak sa naučíte, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Na týchto videách si tiež môžete pozrieť, ako správnou polohou môžete dosiahnuť správne prisatie a ako pri správnom prisatí bábätko pije, a môžete to skúsiť doma napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, pretože tá môže sťažovať prisávanie bábätka k prsníku a mohla byť aj príčinou vzniku žltačky a bolestí pri dojčení v začiatkoch.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

2) Aby ste sa vyhli fľaši, potrebujete sa naučiť kŕmiť bábätko iným spôsobom, čo vám tiež ukáže poradkyňa:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

Je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Pozrite si ďalej čo robiť, keď sa bábätko neprisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Strácam mlieko?