Ako zobudiť bábätko pri kojení?

Alexandra    06.03.2022, 17:42

Naša Paulina má necelé 2 týždne, je plne kojená, nemám žiadne bolesti. Stále mi zaspáva na prsníku tak, že papá nejakých 5-8 minút vkuse a potom zaspí. Niekedy spí ďalej niekedy ju dáme odgrgnúť, prebalíme a potom sa preberie a niekedy je opäť hladná nieje to tak zatiaľ vždy. Ako ju zobudiť pri kojení? Snažila som sa nedovoliť jej zaspať ale ona aj tak zaspí.

Milá Alexandra,

je normálne, ak bábätko zaspí na prsníku a uspávanie je jednou z funkcií dojčenia. Dôležité je, aby sa zaspatie bábätka dialo v prípade, že pred tým získalo z prsníka dostatok mlieka. Bábätká totiž môžu zaspávať pri dojčení, keď tok mlieka na prsníku poklesne a nie nevyhnutne preto, že získali dostatok mlieka. Pomocou v prípade, že bábätko zaspáva na prsníku ešte pred tým, než získa dostatok mlieka, je stláčanie prsníka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pomocou stláčania prsníka je možné, že bábätku pomôžete vypiť viac mlieka a pomôžete mu nezaspať pred tým, než sa dostatočne napije.

Bábätko získa ešte viac mlieka, ak mu pomôžete zlepšiť prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

Odporúčame vám obrátiť sa na laktačnú poradkyňu osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.  Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Preštudujte si aj túto odpoveď, ktorý vysvetľuje, od čoho závisí tvorba mlieka:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4999



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako zobudiť bábätko pri kojení?