Dojčenie a autoimunitná tyreoiditida

Silvia    22.03.2022, 09:42

Chcela by som sa opýtať či je vhodné dojčiť pri autoimunitnej tyreoiditide. Nespôsobí to viac škody ako úžitku? Ďakujem.

Milá Silvia,

ak majú matky autoimunitné ochorenie, tak môžu bez obáv dojčiť. Prítomnosť protilátok v tele matky nie je dôvodom na obavy, lebo sa nedostávajú do materského mlieka a nespôsobujú žiadne ochorenie bábätka. Autoimunitné ochorenia sa neprenášajú materským mliekom. Z pohľadu dojčenia sú pre dieťatko autoimunitné ochorenia úplne neškodné. Proces, ktorý sa deje v tele matky počas autoimunitného ochorenia, sa vôbec nedeje v tele bábätka, pretože takéto protilátky, aj keby v materskom mlieku boli, tak by sa rozložili v žalúdku bábätka.

Matky sa počas dojčenia môžu liečiť a ak liečbu autoimunitného ochorenia potrebujú, tak by ju nemali vynechávať len z toho dôvodu, že dojčia, toto nie je opodstatnené. Prečítajte si aj tento podrobný článok medicínskeho tímu MAMILY o liečbe počas dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Pre dieťa je navyše dôležité, aby bolo dojčené, lebo dojčenie môže byť dôležité z hľadiska prevencie niektorých autoimunitných ochorení typu diabetes, skleróza multiplex či astma, čo sa vysvetľuje ochranou pred infekciami v prvých mesiacoch života, protizápalovými látkami v materskom mlieku, vytváraním špecifickej tolerancie na antigény a reguláciou mikrobiómu bábätka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a autoimunitná tyreoiditida