Problémy so stolicou 7mesačného bábätka

Ivana    28.03.2022, 22:31

Dobrý deň, chcem sa poradiť ohľadom stolice mojej dcérky. Dcérka má 7 mesiacov, do 6 mesiacov bola výlučne dojčená a teraz je stále dojčená bez obmedzenia a ponúkame príkrmy, resp. ochutnáva z rodinnej stravy, ale množstvo, čo skonzumuje je zatiaľ viac-menej zanedbateľné, nemá veľmi záujem. Do cca 5,5 mesiaca mala stolicu minimálne raz denne. Odvtedy to je tak raz do týždňa resp. ešte menej často. Samotná frekvencia by nebola problém, avšak s pribúdajúcimi dňami bez stolice je dcérka očividne nepokojnejšia, akoby ju trápilo bruško a má veľmi smradľavé prdy. Po prvom takom týždni bez stolice som kontaktovala pediatra, ktorý mi vynadal a nakázal glycerínové čípky. Čiže fungujeme momentálne tak, že ak už to je vyše týždňa a dcérka vyzerá, že ju trápi bruško, tak dáme čípok. Samotná stolica má kašovitú konzistenciu - nie je to taká typická zápcha. Ako dcérke pomôcť? Samozrejme že sa spýtam na najbližšej poradni pediatra, bohužial má postoj, kde za všetko zlé môže dojčenie/strava matky/zavádzané príkrmy nie podľa tabuliek. Už na poslednej poradni mi bolo povedané, ako mám odstaviť dcérku od dojčenia do jej prvých narodenín (čo samozrejme nemám v pláne!), takže si viem živo predstaviť jeho "riešenie problému". Môže za tým byť naozaj niečo z mojej/dcérkinej stravy? Nerada by som nás zbytočne obmedzovala, ale hlavne chcem uľaviť dcérke. Dojčiť každopádne chcem naďalej. Vopred vďaka! Inak dcérka prospieva, kazítka dojčenia nepoužívame, prisatie je skontrolované laktačnou poradkyňou z mamily, s ktorou sme v kontakte.

Milá Ivana,

pochopiteľne, že túto situáciu nespôsobuje dojčenie. Dojčené deti nemávajú problém s vyprázdňovaním, stolica z materského mlieka je za všetkých normálnych okolností riedka a nie formovaná. Takže zmena nastala nie dojčením, ale jedlom. Samozrejme, že túto situáciu nespôsobuje dojčenie. Vo väčšine prípadov je teda potrebné zmeniť skladbu príkrmov. Vzhľadom na vek bábätka sa na pár dní vráťte k výlučnému dojčeniu bez jedla. Tým sa stolica zlepší (v zmysle bude redšia). Potom môžete znovu začať s ponúkaním jedla a začať s inou skladbou príkrmov - teda s potravinami, ktoré nespôsobujú zápchu.

Vo všeobecnosti môžete urobiť nasledovné opatrenia:

- skúste zabezpečiť, aby malo dieťatko dostatočný príjem materského mlieka (ak je to potrebné, nechajte si profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY skontrolovať pitie bábätka na prsníku - niekedy totiž po tom, čo sa začne podávať bábätku jedlo, poklesne tvorba mlieka a nižší príjem materského mlieka spolu s nižším príjmom tekutín môže byť súčasťou problému – prečítajte si tento článok: http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/, odporúčame vám prekonzultovať tieto otázky s laktačnou poradkyňou, aj keď uvádzate, že toto nie je pravdepodobne to, čo spôsobuje túto situáciu)

- vo všeobecnosti zabezpečte dostatočný príjem tekutín, nemusí to byť len voda v poháriku, ale napríklad aj redšie jedlá či polievky

- zaraďte do stravy bábätka pomleté ľanové semienko, ktoré môžete sypať prakticky do každého jedla, toto výrazne pomáha

- sušené slivky či slivková šťava majú tiež priaznivý účinok

- vyhýbajte sa veľkému množstvo potravín, ktoré majú tendenciu stolicu zahusťovať

Odstavenie by túto situáciu nezlepšilo a skutočne neexistuje jediný dôvod, pre ktorý by nemalo mať význam dojčenie ročného a staršieho dieťaťa. Ak by ste potrebovali pre povzbudenie informácie, prečo sa oplatí v dojčení pokračovať, prečítajte si informácie z tejto stránky, aj s odkazmi v nej:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problémy so stolicou 7mesačného bábätka