Horucka nad 39 pri zapale prsnika/upchateho mliekovodu

Júlia    03.04.2022, 09:37

Dobrý deň. Mám zápal prsníka alebo upchaty mliekovod. Uz stvrty den bojujem s horuckami, ktore stahujem paralenom/po telefonickom odporučeni laktacnej poradkyne aj ibalginom. Dnes v noci uz dosiahla horucka 39.6, ked som si dala ibalgin po polhodine bolo vidiet len minimalny znizenie, potom horucka zase stupla nad 39. Dojcim aj zo zapaleneho prsníka, napriek bolesti. Je v poriadku ked si dam vlažný obklad na hrud na stiahnutie horucky? Co ked horucka neklesne aj tak? Dalsia vec je, ze hned v den ako mi vyskocili bolesti a zapal, volala som gynekologovi, ktory mi predpisal na dialku antibiotika. Myslim, ze nezaberaju. Povedal, ze ak sa to vsak zhorsi, mam prist. Len mam obavu, co bude nasledovat. Nerada by som prestala dojcit. Uz som kontaktovala jednu z laktacnych poradkyn, ktora ma za mnou prist. Len mam obavu z dlhotrvajucich horucok. Je to normalne, ked horucky trvaju styri dni? Mam este vydrzat? Alebo ako to riešiť? Dakujem.

Milá Júlia,

dojčenie môže pokračovať aj v prípade horúčky matky, toto nijako neovplyvňuje kvalitu alebo zloženie materského mlieka. Ak to potrebujete, môžete užívať lieky na zníženie teploty či robiť iné opatrenia na zníženie teploty. Ak si môžete dovoliť ležať a odpočívať, má zmysel nechať horúčku pomáhať liečbe vášho ochorenia. Jeden z dôvodov, pre ktorý horúčka stúpne rýchlo po tom, čo klesne po podaní lieku, je, že vaše telo sa snaží horúčku udržať kvôli tomu, že pomáha v liečbe. V prípade zápalu prsníka alebo upchatého mliekovodu je pokračovanie v dojčení kľúčovou súčasťou liečby. A súčasne je kľúčové urobiť kroky pre odstránenie príčiny, pre ktorú táto situácia vznikla, ktorou je prisatie bábätka. Ak je bábätko prisaté tak, že jeho brada je hlboko zaborená do prsníka, pričom sa noštek prsníka nedotýka a bábätko pokrýva väčšiu časť dvorca spodnou perou a nevidíte kútik a pery, pomáha vyprázdňovať prsník rovnomerne zo všetkých častí. Naopak, ak je bábätko prisaté tak, že noštek je pri prsníku, že mu je vidieť kútik či pery, toto spôsobuje, že v niektorej časti prsníka sa môže začať hromadiť mlieko a vznikne tak upchatý mliekovod či zápal prsníka. Zápal prsníka môže byť dlhotrvajúcejšou situáciou, ktorá môže pretrvávať viacero dní. Napriek tomu je dôležité, že ste sa skontaktovali s laktačnou poradkyňou, pretože úprava dojčenia je dôležitou súčasťou liečby a poradkyňa vás nasmeruje, ako postupovať ďalej. Prečítajte si aj túto odpoveď z našej poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2728



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Horucka nad 39 pri zapale prsnika/upchateho mliekovodu