Kolika a bojkot

MK    18.04.2022, 12:08

Dobrý den, mám 5ti týdenní holčičku se kterou si právě procházíme bojkotem. Na příčinu jsme úplně nepřišli, ale snažíme se tohle období překonat. Už od porodnice máme řekla bych pohodové miminko ale večer má asi poslední týden ( což odpovídá +- i době trvání bojkotu) nezastavitelné záchvaty hysterického řevu, které trvají asi 3 hodiny. Malá je přes den hodně nošená v šátku, v noci spíme spolu nahé atd. atd. Už se společně i koupeme. Články ohledně bojkotu mám načtené a postupujeme podle nich. Největší problém nastává v době trvání pláče, kdy ji prostě nemůžu uklidnit. Když si ji vezmu k sobě k hrudi, nebo ještě hůř do šátku začne okamžitě hledat prso, olizuje mi tričko, šponuje se… dělá to určitě proto že se potřebuje uklidnit, usnout. Pokud jí ho ale nabídnu, odvrátí se a začne křičet ještě více. V době jejího záchvatu ji dokrmujeme odstříkaným mlékem přes cevku a přes malíček, jiná možnost nepřipadá v úvahu. I když vím že to není úplně správně. Nakonec ji nějakým zázrakem uhojdame na balonu, ale myslím že už prostě i odpadá únavou. Máte prosím nějaký tip co zkusit v takové situaci? Jak malou uklidnit?

Milá MK,

v tejto situácii vám významne môže pomôcť osobná konzultácia s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Táto situácia môže a nemusí byť prejavom reakcie bábätka na tok mlieka. Ak je bábätko nespokojné, vyčerpané, predráždené, môže v stave, kedy plače a je nespokojné, odmietať aj prisatie k prsníku a nemusí to znamenať reakciu na tok mlieka. Je možné, že bábätko sa v takejto situácii upokojí pri vsunutí prsta do pusinky a dokŕmenia mliekom. To však nevyhnutne nemusí znamenať, že príčinou plaču bábätka bol jeho hlad či reakcia na tok mlieka (čo je to, čo sa typicky označuje ako bojkot – štrajk). Toto je možné odlíšiť pri pozorovaní dojčenia, pitia bábätka a vyhodnotenia jeho správania na prsníku (reakcie na tok mlieka), čo vás naučí laktačná poradkyňa v osobnom kontakte. Pitie svojho bábätka môžete porovnať aj s týmito videami:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ak by ste spoločne vyhodnotili, že toto správanie bábätka je možné riešiť krokmi pre zlepšenie dojčenia, potom budete spoločne postupovať podľa tohto materiálu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Základom tohto riešenia sú kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a zintenzívnenie fyzického kontaktu s bábätkom, vystihovanie momentov, kedy by sa bolo ochotné prisať, najmä, keď sa precitá, či zaspáva.

Je však možné, že nespokojnosť, ktorú s bábätkom prežívate, súvisí s otázkami spánku. Niektoré bábätká potrebujú veľmi intenzívnu pomoc so zaspávaním a udržaním sa v spánku. Bábätko v tomto veku by od zobudenia malo znova začať zaspávať približne po 45 minútach. Jeho čas bdelosti sa teda takmer celý spája s dojčením a čoskoro potom potrebuje dostávať podnety, ktoré ho upokoja a pomôžu mu zaspať a udržať sa v spánku. Spoločne s laktačnou poradkyňou si vysvetlíte súvislosti medzi dojčením a spánkom, naučíte sa rozlišovať znaky pripravenosti bábätka na spánok a to, ako mu pomôcť so zaspatím. Laktačná poradkyňa vám ukáže, ako pomôcť bábätku zaspať monotónnym hojdaním, nosením, chôdzou s bábätkom na rukách či v nosiči alebo šatke. Prípadne, ak bábätko zaspáva pri dojčení, je dôležité nechať ho spinkať a nezobudiť ho prekladaním do postieľky či kočíka. Najčastejšie dôvody, prečo bábätká bývajú nespokojné večer:

a) Ak bábätká počas dňa viackrát zaspávali príliš neskoro, v čase, kedy už boli predráždené a unavené

Bábätká v tomto veku je možné zaujať a zabaviť aj v čase, kedy už v skutočnosti potrebovali znova spinkať a ostanú hore príliš dlho. Potom, keď už bábätko aj znova zaspinká, jeho spánok prebieha odlišne a nie je dostatočne kvalitný.

b) Ak sa spánok ešte skomplikuje tým, že bábätko sa predčasne zobudí, odpočinie si pri tomto spánku ešte menej.

Večer už potom môže byť bábätko príliš predráždené a môže byť veľmi ťažké ho uspať a utíšiť. Môže byť náročné ponúknuť mu v takomto stave dojčenie. Ak by išlo o takúto situáciu, jej riešením sú opatrenia pre zlepšenie spánku počas dňa a tipy, ktoré s vami prejde laktačná poradkyňa osobne. Prečítajte si k tejto téme aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kolika a bojkot