Pokracovacie mlieko pre 13 mes.

Lubica    19.04.2022, 16:24

Dobry den, mam 13 mes.syna a som tehotna v 7 meaiaci. Prestava sa mi mlieko tvorit a potrebujem poradit ake mliekondavat malemu. Lekarka hovorila ze by mal prijat 500ml mlieka za den, kravske mu davat nechcem nakolko sme vsetci alergici. Mlieko pit chce a potrebuje, v noci sa stale budi min 3x.aby si aspon trochu cucol. Ake mlieko odporucate? Dakujem za odpoved

Milá Ľubica,

tehotenstvo znižuje tvorbu mlieka, ale táto zmena sa typicky deje hneď v začiatkoch tehotenstva a naopak v posledných týždňoch tehotenstva sa tvorba mlieka znova zvyšuje. Takže, ak vaše dieťatko 7 mesiacov zvládalo, že z prsníka získava menej mlieka a vy ste dokázali pokračovať v dojčení, situácia bude už pravdepodobne len lepšia až do pôrodu, po ktorom bude znova aj pre staršie dieťatko dostatok mlieka. Medzičasom vám neodporúčame podávať dieťatku umelé mlieko. Je možné, že ak by dieťatko bolo dojčené a malo by možnosť získavať toľko mlieka, koľko by chcelo, pilo by denne pri dojčení 500 a možno aj viac mililitrov materského mlieka. To však neznamená, že ak dieťatko nemôže získavať pri dojčení takéto množstvá mlieka, pretože je tvorba mlieka prirodzene znížená vplyvom tehotenských hormónov, že je preňho zdravé a vhodné takéto množstvo mlieka nahradiť mliekom iného živočíšneho druhu. Svetová zdravotnícka organizácia hovorí, že nedojčené deti by nemali dostávať mlieko z iného živočíšneho zdroja v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko. Svetová zdravotnícka organizácia zdôrazňuje, že pokračovacie mlieka sú nielen nepotrebné, ale ak sa používajú ako náhrada materského mlieka od šiestich mesiacov a neskôr sú i nevhodné. Súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí:

https://www.mamila.sk/sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Omnoho vhodnejším riešením je zamerať sa na to, aby bábätko dostávalo dostatok tekutín (čo sa prejaví tým, že bude vylučovať číry alebo žltkastý moč) a jedlo, ideálne so zameraním sa na kalorické a pritom čerstvé  potraviny s dôrazom na pestrosť, vďaka čomu aj keď spapá menšie množstvo jedla, získa dostatok kalórií a výživy.  To, že sa dieťatko v noci budí je v tomto veku normálne a neznamená to, že sa budí preto, že nezískava z prsníka dostatok mlieka. Môžete synčeka pokojne uspávať dojčením, bez ohľadu na to, koľko mlieka pri dojčení vypije.

Prečítajte si aj tieto články:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tehotenstvo/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tandemove/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pokracovacie mlieko pre 13 mes.